Odense lukker vigtig trafikåre

Bilisterne i Odense skal vænne sig til helt nye forhold, da byens vigtige gennemfartsvej Thomas B. Thriges Gade nu lukkes. Det sker i et markant opgør med 1960ernes vejpolitik.

Thomas B. Thriges Gade i Odense før lukningen.
Trafik

24.000 biler i døgnet skal til at finde nye veje, når Odense nu lukker sin store gennemfartsvej Thomas B. Thriges Gade. Det sker permanent på den midterste del af strækningen fra 28. juni.

Det er den største trafikomlægning i Odense siden åbningen af selv samme gade for mere end 40 år siden og er vedtaget af et stort politisk flertal kun akkompagneret af et mindre antal bekymrede røster for de trafikale konsekvenser.

Med til at få beslutningen igennem og givetvis mindske konsekvenserne har været, at byens nye ringvej inkl. Odins Bro blev indviet kort forinden.

SE OGSÅ: Unik bro binder Odense sammen

Et projekt fra 1950erne

Lukningen af Thomas B. Thriges Gade medfører en del forandringer i centrum af Odense.
Lukningen af Thomas B. Thriges Gade medfører en del forandringer i centrum af Odense.
Den store, firesporede gade blev anlagt i 1950erne og 1960erne ved en voldsom nedrivning gennem byens historiske centrum, bl.a. meget tæt på H. C. Andersens Hus.

Det har et politisk flertal i Odense fortrudt, og kvarteret fredeliggøres, men føres ikke tilbage til sin gamle stil. I stedet anlægges nye boliger, butikker, grønne områder og parkeringshuse i det gamle ”ar”, ligesom der bliver gjort plads til en sporvognslinje og cykelsti i vejens gamle tracé.

Mange andre ændringer i centrum

Samtidig er der sket en lang række ændringer i trafikken i centrum med lukninger af små veje og nye ensretninger. Det kan give bilister grå hår i hovedet, da lokalkendte skal lære helt nye ruter og ikke-lokalkendte ikke kan få hjælp af navigationsanlægget, som af gode grunde ikke kender de nye forhold.

- Vi kan ikke undgå, at det vil påvirke borgerne, når vi lukker en hovedtrafikåre, siger Stefan Birkebjerg Andersen, direktør i Odenses by- og kulturforvaltning.

- Nogle vil komme hurtigere frem via ringvejene, mens andre vil få længere rejsetid. Men fælles for flertallet er, at vi skal vænne os til at køre ad andre veje, end vi er vant til, siger han.

Ruteplanlægger viser nye ruter

For et råde delvis bod på det, har kommunen oprettet en særlig ruteplanlægger på www.odense.dk/nyeveje. Den kan bruges fra mobile enheder.