Hovedstaden har kastet sig ud i et nyt forsøg med eldrevne bybusser. De næste to år skal to busser på linje 3A vise, om det er en god teknologi at have elbusser, som nøjes med et lille batteri, men til gengæld skal have en slat strøm ved hver endestation.
Dermed er der udsigt til mindre støj, særligt uden for bussen, og ingen luftforurening. Stort set alle busser i København er dieselbusser, men der findes også et igangværende forsøg med naturgasbusser.
Lynlader ved endestation

Skinnen er koblet til en hurtiglader af dimensioner. 300 kW kan den overføre, ca. 100 gange mere end et husholdningsstik.
Dermed kan bussen få op til 15 kWh energi på de tre minutter, der er planlagt til ladningen. Det er lidt mere end det forventede forbrug på den ca. 10 km lange strækning, der går mellem Nordhavns Station og Valbyparken.
Batteriet er på i alt 55 kWh, så der er reserve til at springe enkelte opladninger over, hvis batteriet er ladt helt op om morgenen.
Projektet til ti mio. kr. er finansieret af Københavns Kommune og Trafik- og Byggestyrelsen og er blevet til i samarbejde med busselskabet Movia og energivirksomheden Eon. Københavns Kommune håber, at alle bybusser i byen kører på strøm inden for 10 til 15. år.
Kinesisk elbus var behersket succes
De nye elbusser sættes ind, netop som en evaluering af et andet forsøg med elbusser i København er fremlagt. Forsøget og de kinesiske elbusser fra BYD fik en lunken vurdering. Busserne havde været ude af drift i 25 procent af tiden, men det skyldtes ikke i udpræget grad batterierne og el-teknikken. Busserne kunne normalt godt klare en hel arbejdsdag efter natopladning
Det trak også ned i vurderingen, at der var usikkerhed om holdbarhed på batterierne, at det ene af de tre store batterier tog plads inde i bussen, og at afgift på strøm fordyrer driften. Samme problem har de nye elbusser og en eventuel total indførelse af elbusser.
SE OGSÅ: København får busser med lynladning