Hvert år indgår Justitsministeriet en resultatkontrakt med politiet om indsatsen i det kommende år. Lever politiet op til kravene, de såkaldte måltal, får politicheferne en bonus.
I kontrakten for 2014 har man valgt at fjerne antallet af fartbøder, der udskrives, når bilister bliver blitzet af politiets fotovogne ved automatisk trafikkontrol. Således skal politiet i år "kun" udskrive 150.000 bøder for trafikfarlige forseelser, mens tallet for sidste år var 182.000 bøder.
Trafikfarlige forseelser dækker bl.a. over spirituskørsel, vigepligtforseelser og hvis man ikke standser for rødt.
Fokus på trafiksikkerhed
Ændringen sker for at dæmme op for opfattelsen af, at fotovognene er en pengemaskine.
– Det skyldes den oplevelse hos nogle, at et mål for et bestemt antal sigtelser for hastighed er det samme som at sige, at der skal være et bestemt antal bøder, og det fører til tanker om en pengemaskine, og det er det ikke, forklarer politidirektør Svend Larsen ved Rigspolitiet til Ritzau.
Selv om der ikke er angivet et antal af bøder, så fremgår det af kontrakten, at politiets mål er at foretage 50.000 måletimer med automatisk trafikkontrol.
– Det er en indsats, der skal sikre, at så få som muligt kommer til skade i trafikken. Vi er der ikke for at skrive bøder og skrabe penge hjem til statskassen. Nu er der ingen kobling mellem fartbøder og bonus, forklarer Svend Larsen til nyhedsbureauet.
LÆS MERE: Fotovogne stærkt forsinket
Et positivt signal
FDM ser positivt på, at politiets fokus nu er ændret fra antallet af bøder til færdselsindsats, da antallet af fotovogne efter planen skal firdobles til 100. Det sker formentlig sidst på året.
– Tidligere har FDM været i tvivl om politiets incitament til at udskrive fartbøder med fotovogne, fordi der skulle opnås et bestemt antal for at få udbetalt en bonus. Det er positivt, at debatten om fotovognene nu er rettet mod at sænke antallet af kvæstede og dræbte i trafikken i stedet for at få udskrevet så mange bøder som muligt. FDM opfordrer til, at fotovognene kommer til at holde på flere af de farlige landevejsstrækninger, og at strækningerne skiltes, så bilisterne gøres opmærksom på, at vejstrækningen er farlig, og at for høj hastighed kan koste en bøde, siger Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDMs økonomisk-politisk sekretariat.
Som en del af kontrakten fremgår det også, at politiet skal have fokus på vejstrækninger, der er særligt trafikfarlige pga. høj hastighed, mange tilskadekomne eller trafikdræbte.