Bøder fordobles ved vejarbejde

Fra 15. april stiger bøderne til det dobbelte, hvis man overskrider hastighedsgrænsen ved et vejarbejde. Samtidig sænkes grænsen for en betinget frakendelse af kørerkortet fra 60 til 40 procents overskridelse.

Trafik

Folketinget har netop vedtaget et lovforslag, der betyder en fordobling af bøden til bilister, der overskrider hastighedsgrænserne ved vejarbejde eller arbejde af tilsvarende karakter på eller ved vejen.

Samtidig får bilister en betinget frakendelse af kørekortet allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent. I dag sker det først ved en overtrædelse på 60 procent.

Det betyder, at hvis fartgrænsen er sat ned til 50 km/t., man får en betinget frakendelse allerede ved 70 km i timen mod hidtil 80 km i timen. 

- For høj fart er skyld i mange alvorlige trafikulykker, og de mennesker, der arbejder på vores veje, har vi et ansvar for at passe godt på, så de kan udføre deres arbejde under sikre og trygge forhold. Nu fordobler vi bøden for at køre for stærkt og nedsætter grænsen for, hvornår der skal ske betinget frakendelse af førerretten. Det skaber et klart incitament til at tage hastighedsnedsættelsen ved sådanne arbejder alvorligt, udtaler justitsminister Karen Hækkerup i en pressemeddelelse.

FDM: Skiltningen skal være i orden

I perioden fra 2003 til 2012 har der ved vejarbejder været én dræbt og fem alvorligt og tre lettere tilskadekomne vejarbejdere.

- Bilister skal naturligvis tage hensyn til vejarbejderne, så FDM er ikke imod en fordobling af bødetaksterne. Men det er vigtigt, at skiltningen er tydelig, så bilisterne er klar over, at de kører på en strækning, hvor bødetaksten er dobbelt så høj, siger jurist i FDM, Dennis Lange.

LÆS MERE: FDM: Mere kontrol og bedre skilte bremser fartsyndere 

Desuden skal der være en grund til, at hastigheden er nedsat.

- Farten bør tilpasses arbejdet, så man vurderer konkret, om hastighedsgrænsen f.eks. kan sættes op, når vejarbejderne er gået hjem, påpeger Dennis Lange.

Fordoblingen kommer til at ske i forhold til den samlede bøde, der i dag udmåles efter færdselsloven, herunder f.eks. også inklusive et højhastighedstillæg.

Kører man f.eks. 45 km/t., hvor man må køre 40 km/t. vil bøden fra 15. april stige fra 1.000 kr. til 2.000 kr., hvilket bliver den laveste takst ved et vejarbejde.

LÆS MERE: Kommuner skal koordinere vejarbejder