Forudbetaling, videoovervågning og ubemandede anlæg, hvor man kun kan betale med kreditkort, ser ud til at have taget toppen af brændstoftyverierne.
Ved udgangen af 2011 opgjorde brancheorganisationen Energi- og olieforum (EOF), at brændstoftyverierne kostede benzinselskaberne godt 20 mio. kr.
Men i dag lyder estimatet, at tabet nu er nede på omkring 16-17 mio. kr. Et fald på næsten 20 procent.
Tyve skræmmes væk
Tyverierne foregår typisk ved, at tyvene kører i biler med stjålne nummerplader og tanker som enhver anden kunde, inden de kører væk uden at betale.
Men den manøvre er blevet sværere, og derfor falder antallet af tyverier, lyder forklaringen fra branchen.
- Brændstoftyveri er stadig et stort problem, men vi kan se, at det er faldende. Det er tiltagene med forudbetaling, automatanlæg og videoovervågning, der gør udslaget, forklarer Jacob Stahl Otte, energipolitisk chef hos brancheorganisationen Energi- og olieforum.
Færre bemandede stationer
Tiltagene med flere automatanlæg betyder samtidig, at der bliver færre bemandede tankstationer.
- Vi vil selvfølgelig gerne have folk ind i butikken, for brændstofsalg og butikssalg hænger sammen, og det er det, der får det til at løbe rundt. Men det er en svær balancegang at have let adgang til både tankanlæg og butik og samtidig minimere tyveriet af brændstof, og det er en af grundene til, at vi generelt ser færre butikker og flere automatanlæg, siger Jacob Stahl Otte.
Blandt landets 2.000 danske tankstationer er ca. en tredjedel bemandet, mens to tredjedele er anlæg uden bemanding.
FDM anbefaler også:
Tankstationer må gerne kræve ID