Flere kommuner giver højt kørselsfradrag

Ca. 10.000 flere pendlere får glæde af et ekstra højt befordringsfradrag, efter at yderligere ni kommuner har fået status som ”yderkommune”.

Bilist

Det bliver billigere at køre langt på arbejde for omkring 10.000 danskere.

Som en del af Vækstpakke 2014 er det besluttet, at antallet af ”yderkommuner” forhøjes fra 16 til 25. Når man bor en yderkommune, har man ret til ekstra højt befordringsfradrag.

I disse kommuner - "nye" som "gamle" - får pendlerne adgang til det forhøjede befordringsfradrag, når de kører langt.
I disse kommuner - "nye" som "gamle" - får pendlerne adgang til det forhøjede befordringsfradrag, når de kører langt.
De nye kommuner, der får glæde af det forhøjede fradrag, er Jammerbugt, Odsherred, Skive, Slagelse, Struer, Sønderborg, Thisted, Vordingborg og Aabenraa.

Formålet med det forhøjede befordringsfradrag er, at fastholde pendlere i yderkommunerne. Pendlere, der bliver boende eller bosætter sig i en yderkommune, selvom de har langt til arbejdet, skal belønnes med et større befordringsfradrag, mener et politisk flertal - aftalepartnerne bag Vækstpakke 2014.

9.700 ekstra får glæde af det

Skatteministeriet giver et eksempel: En pendler, der bor i Vordingborg og arbejder i Kgs. Lyngby (daglig befordring ca. 205 km og 210 arbejdsdage) vil få øget sit befordringsfradrag fra 61.080 kr. til 79.820 kr. Det svarer til en årlig skattebesparelse på ca. 5.665 kr.

FDM peger dog på, at befordringsfradraget er et ligningsmæssigt fradrag, så skatteværdien er kun ca. 30 pct. af beløbet. Derfor vil kun en del af de samlede pendlingsomkostninger blive dækket af befordringsfradraget. Men det en økonomisk håndsrækning til de pendlere, som bor i yderområderne. 

Ministeriet vurderer, at udvidelsen af antallet af yderkommuner vil betyde, at yderligere ca. 9.700 pendlere får adgang til det forhøjede befordringsfradrag.

Fradraget gælder fra og med skatteåret 2015 og vurderes at koste staten netto 35 mio. kr. årligt.

2,10 kr. i stedet for 1,05 kr.

Den normale takst for befordringsfradrag er 2,10 kr. pr. kilometer, når man pendler mere end 24 km om dagen. Kører man mere end 120 km dagligt, sættes taksten i almindelighed ned til 1,05 kr. pr. km for den transport, der ligger ud over 120 km.

Men det er denne nedtrapning, pendlerne i yderkommunerne slipper for. De får den høje takst på 2,10 kr. for alle km udover de første 24.

Befordringsfradraget, også kaldet kørselsfradrag, er ens, uanset om man bruger bil, bus eller tog, og om man evt. er flere i samme bil.

LÆS OGSÅ: Vækstpakke 2014: 12 skridt frem og 200 tilbage