Politiet firedobler automatisk fartkontrol

Regeringen giver politiet penge til at anskaffe 75 nye fotovogne, så den halvautomatiske fartkontrol kan udvides betydeligt. Samtidig får bilerne mere effektivt digitalt udstyr.

Systemet med fotovogne, der flyttes rundt, bliver nu kraftig udvidet.
Bilist

Bilister får fremover betydelig større risiko for at blive blitzet, hvis de overtræder fartgrænsen i byer, på landeveje og ved vejarbejder på motorveje.

Som en del af en trafiksikkerhedspakke har regeringen besluttet, at politiet inden for de næste 18 måneder skal have 75 ekstra fotovogne. Det vil betyde en firedobling af de såkaldte ATK-biler.

Færre slipper i fremtiden

Da såvel de nye som de eksisterende fotovogne får digitalt udstyr, forventer politiet, at færre potentielle fartbøder må smides i papirkurven. I dag slipper ca. 29 procent af alle blitzede bilister for at få tilsendt bødeforlægget, da billedet ikke har været godt nok.

Samtidig vil digitalt fotoudstyr gøre politiets sagsbehandling noget hurtigere. De nuværende fotovogne ventes at få det nye udstyr i år.

Fotovogne, der er ombyggede varevogne, placeres på steder, der på forhånd er udvalgt efter en række kriterier om for høj fart, mange ulykker, oplevet utryghed eller skoleveje. Fotobilerne bruges især i byområder.

Stærekasser droppet

Beslutningen om flere ATK-biler betyder samtidig, at planerne om fuldautomatisk fartkontrol, de såkaldte stærekasser, er opgivet eller udskudt på ubestemt tid.

Den nye sikkerhedspakke indeholder ingen antydning af at ændre reglerne for, hvem der får fartbøden. Politikere fra de nuværende regeringspartier har tidligere luftet synspunktet, at det automatisk skulle være bilens ejer, der hæftede for bøden og ikke som nu, at det er føreren.

235.000 bøder årligt

Politiet har indtil nu 26 ATK-biler, og der udskrives årligt 235.000 bøder for samlet ca. 200 millioner kroner.

Den nye sikkerhedspakke indeholder også en opprioritering af ”multikontroller”, hvor politiet vil gennemføre flere kontroller på eksempelvis motorveje, hvor et større antal bilister tages ind til rutinekontrol for bl.a. påvirkning af spiritus eller narkotika, brug af sele samt besiddelse af gyldigt kørekort.

Penge til sorte pletter og trafikofre

Desuden nævner justitsministeren, at pakken indeholder en pulje til fjernelse af 14 "sorte pletter" i 2012 og 2013 på statsvejene – hvilket dog for længst er bevilget og gået i gang. Derudover skal der til efteråret udmøntes ca. 70 mio. kr. fra puljen til bedre trafiksikkerhed, typisk også til fjernelse af "sorte pletter."

Endelig vil trafikofre kunne få støtte fra den såkaldte offerfond, som regeringen har besluttet at etablere.

Se også:

Stærekasser skydes ned