7 cm dybt vejhul giver ikke erstatning

Bilisterne i Skive Kommune må finde sig i at få skadet bilen og selv betale regningen, hvis de kører i et hul langs vejen. Henrik Rønberg får ingen erstatning, selv om han kørte i et 7 cm dybt hul.

Vinkelvej i Nr. Søby i Skive Kommune. Privatfoto
Trafik

Det var skaden, der blot ventede på at ske. I to år klagede Henrik Rønberg til Skive Kommune over de mange huller og revner på Vinkelvej i Nr. Søby, hvor han bor. Alligevel skete intet, og da han en dag overså et hul, måtte han slippe 1.074,50 kr. for at få en ny stabilisatorarm på sin Ford C-Max.

- Kommunen kom ganske vist for fjorten dage siden og fyldte nogle af hullerne, men der er stadig revner og huller, for vi har meget gennemgående, tung trafik, og postbuddene kører konsekvent deres biler ud på gruset i siden af vejen, så de slipper for at stå ud. Det betyder, at asfalten krakelerer, så der er brug for en bedre og permanent løsning, siger Henrik Rønberg.

Vejen, han bor på, forbinder de trafikerede Viborgvej og Ny Viborgvej. Villavejen er derfor en ofte benyttet gennemkørselsvej for lastbiler og landbrugsmaskiner.

LÆS MERE: Bedøm vejene i din kommune

Får ingen erstatning

Henrik Rønberg forsøgte at få Skive Kommune til at erstatte reparationen på sin bil, men hans klage blev afvist af kommunens forsikringsselskab.

”Det er den skadelidte, der skal bevise eller sandsynliggøre, at der er sket en fejl eller forsømmelse, og at denne er årsag til skaden. Det fremgår, at hullet, som du kørte i, lå uden for den egentlige vejbane, og kun var 7 cm dybt. Vi mener ikke, at et hul i denne dybde overstiger, hvad man må kunne forvente som trafikant”, skriver selskabet Willis, der behandler denne slags sager for ca. 40 kommuner, i sit svar til Henrik Rønberg.

Han er ærgerligt og forundret.

- Det er da irriterende at komme af med de penge, fordi kommunen bare lader stå til. Det kommer bag på mig, at jeg skal risikere at køre i et 7 cm dybt hul, for det kan sagtens ødelægge forhjulet.

De fleste bliver afvist

Hos Skive Kommune mener man, at forsikringsselskabet er kommet frem til den rigtige afgørelse.

- Henrik Rønberg er efter oplysningerne ikke kørt i et hul på kørebanen, men i rabatten, og her kan der forekomme huller f.eks. i regnfulde perioder eller i vinterhalvåret med skiftende tø og frost. Der gælder især på de smalle veje, hvor der kan være behov for at køre ud i rabatten for at vige for hinanden, og her må man tilpasse hastigheden, forklarer Villy Hansen, teknisk assistent hos Teknisk Forvaltning i Skive Kommune.

Kommunen har ikke planer om ny asfaltbelægning på Vinkelvej, men gennemser kommunens veje og rabatter for huller et bestemt antal gange om året afhængigt af trafikmængden.

- Man må være indstillet på, at der kan være huller i rabatten, men det er ikke rimeligt, hvis der er huller på kørebanen, siger Villy Hansen.

I 2012 blev 11 ud af 15 sager om erstatsning efter vejhuller og huller i rabatten afvist i Skive Kommune. I 2013 er foreløbigt 12 ud af 13 blevet afvist.

LÆS MERE: Pres din kommune til at reparere hullet i vejen  

FDM: Ikke overraskende

Hos FDM kommer det ikke som den store overraskelse, at kommunerne fralægger sig ansvaret, når bilister kører i vejhuller og får skader på bilen.

- Det er en udbredt misforståelse, at vejmyndigheden har ansvaret for skaderne, hvis en bilist kører i et hul. Vejmyndigheden er typisk kommunen, og den har kun erstatningspligt, hvis den har udvist fejl og forsømmelser, og hvis man vel at mærke kan bevise det, forklarer jurist i FDM, Helle Brasch.

Det kan være svært at bevise, men alligevel opfordrer FDM til, at man tager billeder af både hullet og skaderne på bilen, hvis uheldet er ude. Derefter skal man henvende sig til FDMs rådgivning for at få hjælp.

Selv om vejmyndigheden er forpligtet til at føre tilsyn, er det ikke defineret hvor ofte, og hvor stort et hul skal være før det er trafikfarligt og derfor skal repareres.

LÆS MERE: Sådan søger du erstatning for skader efter frosthuller

Læs flere artikler om kommunalvalget