ITS - den intelligente vej

De danske politikere tøver desværre med at indføre intelligente transportsystemer, ITS, selvom de fleste lande omkring os for længst har taget teknologien i brug for at skabe en bedre fremkommelighed og sikkerhed på vejene.

FDM Mener

Det seneste eksempel på den manglende vilje til at satse på ITS er trafikforliget, der blev indgået i oktober. Ikke så meget som én krone bliver der afsat til ITS. Det er ikke godt nok. For selvom forliget lægger op til anlæggelsen af en stribe nye veje, vil ITS kunne sikre, at vi fik større gavn af de veje, vi allerede har.

Brug de udenlandske erfaringer

ITS handler i al sin enkelhed om at bruge den moderne informationsteknologi til at afvikle trafikken så glidende som muligt til gavn for både bilisterne og miljøet.

FDM kan kun opfordre politikerne til at lære af de udenlandske erfaringer med ITS. Her bruger man ITS til at undgå kødannelser og øge fremkommeligheden såvel som sikkerheden på vejene. I visse lande er erfaringerne, at man kan spare op imod hver fjerde ulykke.

Danmark er bagefter med ITS

Danmark er derimod et af de lande i Europa, hvor udbredelsen af ITS er mindst. Herhjemme bruges ITS stort set kun i forbindelse med større vejarbejder. Det er beklageligt, for ITS er en nem og billig måde at give de hårdt belastede veje større kapacitet og samtidig vil det skåne miljøet og spare menneskeliv. ITS er også en nødvendighed, hvis man vil indføre differentierede hastighedsgrænser. FDM har gang på gang opfordret til, at man kigger nærmere på de mange udenlandske erfaringer med ITS, men der sker ikke noget.

Ord skal følges op af handling

De store fordele ved ITS er efterhånden gået op for de fleste politikere, som ved flere lejligheder har talt om de mange fordele ved ITS. God vilje alene redder desværre ikke menneskeliv – det kræver også ressourcer. Derfor kan FDM kun opfordre til, at man bruger de udenlandske erfaringer og får indført ITS på mange flere vejstrækninger end i dag. Fordelene vil være langt større end udgifterne, så der er ingen grund til at vente længere.

Danmark er i forvejen et højteknologisk vidensamfund. Hvorfor ikke udnytte det på vejene? Det vil være klogt at gøre de danske veje klogere.