Audi vil køre på månen

Det er ikke nogen gimmick eller ’virtual reality’: Audi vil sende et Quattro-køretøj til jordens drabant – som rådgiver for tyske videnskabsfolk.

Nyt om biler

Mange øde, barske og fjerne steder har bilproducenter gennem årene testet deres bil, men intet så ugæstfrit og fjernt som månen. Dér vil Audi nu hen.

Det lyder absurd, men projektet er helt seriøst, og allerede i 2017 kan en Audi trille rundt på månen. Det skal ske som rådgiver for det egentlige projektteam, det tysk-østrigsk forskningshold Part-Time Scientists.

Google-konkurrence med 15 hold i finalen

Audi Lunar Quattro hedder månekøretøjet, som måske skal køre på månen i 2017. Ud fra billederne at dømme, får bilen Audi-logo: Foto: Audi
Audi Lunar Quattro hedder månekøretøjet, som måske skal køre på månen i 2017. Ud fra billederne at dømme, får bilen Audi-logo: Foto: Audi
Det kræver dog lige at Part-Time Scientists vinder den konkurrence i Google Lunar Xprize, som er i gang i øjeblikket, og hvor det vindende hold får sin robotbil ombord på en løfteraket. Der er 15 hold tilbage.

Google Lunar Xprize med præmiepenge på ca. 200 mio. kr. er en rumfartskonkurrence, som henvender sig til ingeniører og iværksættere fra hele verden. For at vinde skal et privat team sende et fartøj til månen, hvor det skal tilbagelægge mindst 500 m og sende billeder og videoer i høj opløsning tilbage til jorden.

Firehjulstræk og letvægtskonstruktion

Audi støtter Part-Time Scientists med sin knowhow på mange tekniske områder, der passer fint med mærkets kendetegn: Quattro-firehjulstræk, letvægtskonstruktion, elektromobilitet og selvkørende biler. Det tyske mærke bidrager også med test, afprøvning og kvalitetssikring.

Køretøjet, som fremover hedder "Audi Lunar Quattro", er primært bygget af aluminium og har et justerbart solcellepanel som energikilde. Strømmen sendes til et litium-ion-batteri, der forsyner fire elektriske hjulnavsmotorer med strøm.

På bilens front sidder et sæt stereokameraer og et videnskabeligt kamera til undersøgelse af materialer.

Maks. 3,6 km/t.

Den teoretiske tophastighed er 3,6 km/t., men på den ujævne måneoverflade er offroad-egenskaberne og evnen til at orientere sig på en sikker måde langt vigtigere, siger Audi.

Det planlagte landingsområde ligger nord for månens ækvator i nærheden af landingsstedet for den seneste bemandede NASA-månemission Apollo 17 i 1972. Her er der ekstreme temperaturudsving på op til 300 grader.