Hver femte bruger mobil i bilen

Risikoen for at blive involveret i et trafikuheld bliver 12 gange større, hvis du bruger din mobiltelefon, når du kører bil. Ny forskning sætter tal på, hvor ofte vi lader os distrahere, og hvor farligt det er.

Trafik

Når en sms ryger ind på mobilen, kan hver femte ikke lade være med at læse og besvare den, selvom de kører bil. I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har 1.002 bilister svaret på, hvad de laver bag rattet, når de kører i trafikken.

Hele 19 procent siger, at de inden for den seneste måned har skrevet eller læst en sms, mens de har kørt bil, varevogn eller lastbil. Hver femte har ligeledes læst rutevejledninger på sin mobil, 15 procent har talt i håndholdt mobiltelefon, og fem procent – hver tyvende bilist – har læst nyheder, været på sociale medier eller spillet spil på sin mobil.

 

For mange kører i blinde

Undersøgelsen, der er foretaget i forbindelse med den aktuelle kampagne ”Kør bil, når du kører bil”, viser også, at 33 procent har spist mad, 24 procent har tastet på gps, 17 procent har ledt efter ting i handskerummet, og 11 procent har rakt ting til barnet på bagsædet.

– Uopmærksomhed et af de største problemer i trafikken. Sammen med fart er det skyld i de fleste trafikdrab og kvæstede. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på, hvad folk laver, når de kører bil. Vi skal have flere til at være mere opmærksomme på trafikken og ikke alt muligt andet, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Kører man 80 km/t. og kigger væk fra vejen i fire sekunder, har man været uopmærksom i 89 meter af kørslen.

FDM: Radio er ikke distraktion

Topscorerne i undersøgelsen blandt de ting, der kan distrahere kørslen, er betjening af radioen (59 procent), justering af klimaanlægget (55 procent) og at drikke en tår vand (43 procent).

FDM mener dog ikke, at disse ”forseelser” kan sidestilles med f.eks. brug af mobiltelefon bag rattet.

– Det er ingen tvivl om, at nogle bilister kan blive bedre til at koncentrere sig om deres kørsel. Men det er en større fordel end ulempe for bilkørslen, hvis man f.eks. indstiller klimaanlægget, så ruderne ikke dugger, eller tager noget at drikke, så man holder sig frisk, siger afdelingsleder i FDM Torben Lund Kudsk.

Mobilen er farligst

I forbindelse med kampagnen har Transport DTU set på, hvilke handlinger der distraherer bilister mest.

– At taste et nummer eller læse og skrive på sin mobil eller række ud efter ting i bilen er nogle af de mest risikable, uopmærksomme handlinger, man kan gøre, når man sidder bag rattet og kører i trafikken. Problemet er, at man både kigger væk fra trafikken, har fjernet den ene hånd fra rattet, og mentalt også er fraværende og ikke opfatter, hvad der sker omkring en i trafikken, siger Mette Møller, seniorforsker, Transport DTU.

Af listen herunder fremgår det, hvor mange gange risikoen for at ende i et trafikuheld stiger, når man bliver distraheret.

• Nummerindtastning på håndholdt mobil: 12 gange
• Læse/skrive på mobil: 10 gange
• Række ud efter genstande i bilen: 9 gange
• Skrive SMS: 6 gange
• Række ud efter telefon: 5 gange
• Justering af klimaanlæg: 2 gange
• Samtale i håndholdt mobil: 2 gange
• Indstille radio: 2 gange
• Spise/drikke: 2 gange

På fem år (2010-2014) har 354 mennesker Ifølge vejdirektoratet mistet livet i trafikulykker, hvor de selv eller andre var uopmærksomme.