Af Søren W. Rasmussen,
bilteknisk redaktør
Det lyder eventyrligt, når bilfabrikkerne taler om bilen, der slet ikke forurener. Men ideen er ikke umulig, og faktisk er den forureningsfrie bil allerede kommet til Danmark i form af Hyundais brintbil, ix35, der kører som tjenestebil for Københavns Kommune.
Og selvom det koreanske bilmærke kan triumfere som det første med en serieproduceret brintbil, tør jeg godt love, at det, vi hidtil har set, vil blive overskygget af det, der kommer, når verdens største bilproducent sender sin brintbil på markedet i 2015.
Toyota bruger biludstillingen i Genève til at fortælle, at firmaet allerede næste år vil lancere en brintbil, der er masseproduceret, og som er beregnet til at blive solgt til og kørt af ganske almindelige bilister. Også Honda og Hyundai benytter udstillingen til at vise brintteknik.
Vi er rykket helt tæt på lanceringen af de køretøjer, der vil vende op og ned på bilernes rolle i samfundet, gående fra at have været et miljømæssigt problem til at blive den geniale løsning, der bedst kan transportere os individuelt rundt uden samtidig at forurene.
Da vi første gang hørte om brintbiler i slutningen af sidste århundrede, hørte vi samtidig om priser, som noget der kunne ligne ’fantasilioner’. Bilfabrikkerne var meget lidt konkrete, men lod forstå at bilerne var så dyre, at de i praksis ikke kunne sælges.

Nu har bilfabrikkernes landvindinger ændret på det. Toyota kan berette om en reduktion i fremstillingsprisen på brændselscellen på 95 procent. Konkret tales om en udsalgspris på Toyotas brintbil på 500.000 kroner, når den kommer til salg og betragtelig lavere pris kort tid derefter. Honda er ikke helt så konkret, men taler blot om, at bilen vil være konkurrencedygtig, når den dukker op i 2016.
Det er i øvrigt en fed oplevelse, der venter de kommende brintbilskøbere. Jeg har haft fornøjelsen af at køre i Toyotas brintbil, og det er sjovt. Grundlæggende kører en brintbil som en elbil, men i stedet for at have strømmen lagret i et batteri, produceres den løbende i brændselscellerne. Her blandes brint med luft, hvorved en kemisk proces skaber strøm og vand. Det er en af de mest lovende teknikker, jeg har set til dato.
De nye brintbiler kommer endda til Danmark som et af de første lande i Europa. Det skyldes dels, at der ikke er registreringsafgift på brintbiler, dels at Danmark sammen resten af Skandinavien har valgt at satse på brintteknologien. Klogt!
Jeg ser brintbilerne fra Hyundai, Toyota og Honda som de mest interessante bilnyheder på dette års biludstilling, for de viser, at vi også kan regne med at køre i personbiler i fremtiden, og så endda med god, grøn samvittighed.