Nissan styrer mod selvkørende bil

Første udgave af Nissans ”Propilot” lanceres i Japan til august og kommer til Europa næste år. Indtil videre er systemet ikke særlig selvkørende.

Nyt om biler

Nissan har længe talt om ”selvkørende” biler inden 2020, og nu kommer første trin. Det er dog et ret lille skridt.

Mærket siger, at det er første japanske bilproducent, som introducerer et system, hvor styretøj, speeder og bremsesystem kan fungere helt automatisk.

”Propilot” lanceres til august i hjemmemarkedmodellen Serena, som dermed kan tilbyde sin fører afslappende kørsel på motorvejen.

Op til 100 km/t. på motorveje

Systemet kan på motorveje køre selv ved at holde sig midt i vognbanen og holde afstand til forankørende. Propilot virker op til 100 km/t., som er normal japansk fartgrænse på motorveje.

Det lader til, at den selvkørende funktion virker, selv om der ikke ligger en bil lige foran.

Dermed ser systemet ud til at kunne nogenlunde det samme som hos Mercedes-Benz og Volvo. Hos Volvo kan bilen køre selv op til 130 km/t.

Føreren skal hos Nissan – og de øvrige mærker - hele tiden være klar til at tage over, og systemet er f.eks. ikke i stand til at skifte vognbane. Derimod kan Propilot bremse helt ned til stilstand og automatisk holde bremserne, så bilen bliver holdende. Når kørslen skal genoptages, trykker føreren på kontakten eller træder let på speederen.

Til Europa i 2017

Nissan forventer at lancere en tilsvarende teknologi på Qashqai i Europa i løbet af 2017. Her må det forventes, at systemet kommer til at håndtere højere hastigheder, f.eks. 130 km/t.

Teknikken ventes hurtigt at blive mere avanceret. Efter planen vil Propilot lanceret fra 2018 selv kunne skifte vognbane på motorveje, og biler med selvkørende teknologi til bykørsel og vejkryds vil efter planen blive lanceret i 2020.