Se her: Så dårligt bremser bilen på sommerdæk

Bilen kommer hurtigt på glatis i vinterfører, hvis man ikke skifter til vinterdæk. FDM har testet bremseegenskaberne i en bil på vinterdæk og en bil på sommerdæk. Kan du se, hvilken en bil, der har forkert fodtøj på?

Nyt om biler

 

Man skal huske at skifte til vinterdæk, det budskab er svært at undgå, når de kolde vintermåneder er over os, men hvad sker der egentlig, hvis sommerdæk skal bremse i vinterføre? 

Mere en 40 meters forskel

For at vise hvor stor en forskel vinterdæk gør i vinterføre, tog vi ud til FDM Sjællandringens glatbane og lod to helt identiske biler bremse ved siden af hinanden. Den ene bil havde vinterdæk på, den anden bil havde sommerdæk på. 

Bilerne kører ind på glatbanen med samme fart – ca. 50 km/timen – og her modsvarer friktionen det, der opleves på to centimeters nyfalden sne. Forskellen er ikke til at misse. Bilen med vinterdæk bremser efter cirka 28 meter, mens bilen med sommerdæk fortsætter ud over 70 meter.

LÆS OGSÅ: Se FDMs store vinterdæktest 2016

Vinterdæk forbedrer bilens vejgreb i vinterføre dels fordi dækket har et andet mønster end sommerdæk, dels fordi vinterdækket på grund af en anderledes gummiblanding har et bedre vejgreb i vinterføre end sommerdæk.

Vinterdæk skabte debat

På Facebook var videoen populær og blevet delt knap 400 gange for at sprede det gode budskab. Facebook-brugerne havde delte meninger om emnet, og mange opfordrede venner og bekendte til at få skiftet sommerdækkene ud. Se her et udpluk af, hvad Facebook-brugerne havde at sige:

DELTAG i DEBATTEN: Besøg vores facebook-side her
 

 

Køb dæk med rabat

Mangler du vinterdæk? Som medlem af FDM får du rabat på nye dæk. Du kan læse mere om medlemstilbuddet lige her:  Få medlemsrabat på nye dæk

 

FDM anbefaler også om vinterdæk:

Se alle FDMs dæktest

Læs alt om dæk på fdm.dk

Lad FDM skifte dine hjul