Få et kig ind i den nye 30 ton-beredskabsvogn

Region Hovedstaden kan nu rykke ud med to lastbiler, der er indrettet som kørende hospital. Chaufførerne har trænet, hvordan man manøvrere med de store biler på FDM Sjællandsringen.

En af lastbilerne med mobile behandlingspladser
Trafik

En lastbil på 30 ton stiller store krav til chaufførens køreteknik, og derfor har de ansatte ved Hovedstadens Akutberedskab været på FDM Sjællandsringen for at støve deres færdigheder af.

"Alle vores paramedicinere har stort kørekort, men nogle af dem har ikke brugt det i mange år. Derfor er det en god løsning, at vi kan komme ud på en lukket bane og øve vores færdigheder," forklarer driftsleder i akutberedskabet i Region Hovedstaden, Jan Kenneth Petersen.

Det er ikke vanskeligt at føre de tunge køretøjer fremad, men det kan volde nogle problemer at bakke på plads med en længde på 16,5 meter. Så det er der fokus på, når paramedicinerne træner.

"Den udfordring kender alle med en havetrailer jo til," siger Jan Kenneth Petersen.

Sådan trænede paramedicinerne køreteknik

 

Herudover træner de ansatte slalom, undvigemanøvrer og katastrofeopbremsning både på tør og våd vej.

"De øvelser foregår i FDM Sjællandsringens lastbiler. De har nogle sikkerhedsforanstaltninger der gør, at lastbilen ikke bliver ødelagt, hvis en af øvelserne går lidt skævt," forklarer chefinstruktør Søren Holten Jacobsen, der var paramedicinernes instruktør på FDM Sjællandsringen. 

Det er ikke vanskeligt at føre de tunge køretøjer fremad, men det kan volde nogle problemer at bakke på plads med en længde på 16,5 meter.

Kurser i køreteknik giver større sikkerhed

Speedometeret i lastvognene kommer aldrig op over 100 km/t. Makshastigheden er indstillet selv ved udrykningskørsel, og er udrykningssignalerne ikke tændt, skal lastbilen selvfølgelig følge færdselsreglerne for lastvogne. Efter en dag på FDM Sjællandsringen føler chaufførerne sig godt rustet til en rigtig tur på landevejen.

"FDM sætter pris på, at beredskabet opdaterer de ansattes køreteknik. De store køretøjer kan generelt være en ekstra risiko i trafikken, og det skaber tryghed i trafikken, at beredskabet tager opgaven med de store lastbiler seriøst og øver sig i uforudsete hændelser," mener afdelingschef Torben Lund Kudsk fra FDMs politisk/økonomiske afdeling.

Kom med indenfor i lastvognene

 

Køretøjernes primære formål er at give optimale behandlingsfaciliteter ved store hændelser med mange tilskadekomne i Region Hovedstaden. Det kunne for eksempel være en terrorhandling. Men akutberedskabet forventer, at behandlingsmodulerne også kan støtte op om events som 1. maj i Fælledparken eller Distortion-festivalen.

"Det giver os mulighed for at træne opsætningen af behandlingspladserne," forklarer Jan Kenneth Petersen.

Se også: Politiet træner på FDM Sjællandsringen

Overvejer du et kursus i køreteknik, kan du læse mere her.