Tank med omtanke på sommerens kør selv-ferie

De mange kilometer på sommerens kør selv-ferie kan hurtigt gøre brændstofudgifterne til en stor post på feriebudgettet. FDM giver her nogle råd til, hvordan du kan spare på de dyre dråber.

Der er stor forskel på brændstofpriserne i landene i Europa
Bilist

Stor forskel på benzinpriserne

Der er stor forskel på benzinpriserne i de europæiske lande, så afhængigt af hvor du skal hen, kan udgifterne til brændstof variere ganske betragteligt. For benzin er de dyreste lande Norge, Holland og Italien, hvor prisen på en liter 95 oktan koster over 13 kr. Modsat finder du de billigste priser i lande som Polen, Tjekkiet, Rumænien og Bulgarien med en pris mellem 9 og 10 kr. for en liter 95 oktan benzin. Skal du til Rusland, kan du endda slippe med en literpris helt ned til 5 kr.

For diesel gælder nogenlunde de samme forhold. Her er Norge, Storbritannien og Italien de dyreste med priser fra 12,5 til over 13 kr. for en liter diesel. Billigste er Luxembourg og Andorra i vest med en pris under 9 kr. og flere af de østeuropæiske lande med priser mellem 9 og 10 kr. for en liter diesel.

Øst- og Vesteuropa

Går din tur til den vestlige del af Europa, er priserne generelt noget højere end i de østeuropæiske lande med en pris pt. mellem ca. 11 og 12 kr. for en liter 95 oktan benzin. Dog er prisen ca. en krone lavere i landene Luxembourg, Østrig og Andorra, så hvis disse lande passer ind med din ferierute, kan du med fordel vente med at tanke, til du kommer igennem dér.

Det samme billede tegner sig for prisen på diesel, hvor de samme tre lande også er billigere med en pris mellem ca. 8,5 og 10 kr. Her er dog flere lande med tilsvarende priser, mens de dyrere lande har en pris mellem 10 og 11 kr.

Skal du derimod til Østeuropa, vil du almindeligvis finde lavere priser, hvor prisen pt. i mange af de østeuropæiske lande ligger lige under 10 kr. for en liter 95 oktan benzin og under 9 kr. for en liter diesel.

Drej fra motorvejen og tank

Et andet godt råd er at forlade motorvejen, når du skal tanke. I de nærliggende byer er priserne som oftest væsentligt billigere end på tankstationerne langs motorvejene og så får du tillige et lille afbræk i den til tider ensformige kørsel på motorvejen.