Apple CarPlay har længe givet dig mulighed for at styre nogle af Apples apps fra bilens skærm. Nu har de åbnet for flere konkurrerende softwareudviklere, og det betyder blandt andet, at du kan vælge den navigations-app, der passer dig bedst. Det skal Apple have ros for. Så langt er Google ikke kommet med deres Android Auto.
Men samtidig må der falde et kraftigt rap over nallerne. For selvom Google, Maps.me, Sygic, TomTom og Waze nu kan vises på bilens skærm via CarPlay, så har Apple ikke givet konkurrenterne frit slag med designet, og det er ærgerligt. Benspændet betyder f.eks., at TomToms mobilapp er væsentlig mere intuitiv end den visning, som TomTom kan tilbyde gennem CarPlay.
CarPlay ikke optimalt til navigation
Det største problem er, at kortvisningen bliver markant dårligere, idet en stor del af kortet gemmer sig bag den øverste boks med navigationsanvisninger. Alligevel er der lidt forskel på, hvor intuitiv vejledningen er i de forskellige apps, ligesom der er forskel på ruteplanlægning, trafikdata, og hvordan du får kortdata ind i telefonen, der enten er online eller kan downloades.
Uanset hvilken app du vælger, er det en billig måde at få navigation i bilen på, og du får kort over alle verdens lande. Og selvom der p.t. kun er seks aktive apps i Car-Play, ventes flere på vej. Vi savner f.eks. Here og Garmins udspil. Dem og godt ti andre navigation-apps kan du vælge at bruge direkte på telefonen sammen med en god mobilholder og et strømstik.
Læs også: Sådan bruger du mobilen i bilen
Google Maps - 5 stjerner - TESTVINDER
Pris: Dataforbrug
Kortmaterialet er godt, trafikinformationerne er pålidelige, og ruteberegningen effektiv. Hos Google får du den bedste samlede navigationsoplevelse i Apple CarPlay. Så længe du er på nettet. Vi savner dog farttavler, som burde være tilgængelige via søsterappen Waze. Med en Google-konto kan du gemme adresser under f.eks. „Sommerferien 2020“ og dermed let finde de adresser, du skal bruge. Og samtidig har du den bedste søgemaskine ved dine fingerspidser, når du har brug for det.
TomTom GO - 5 stjerner
Pris: Fra 15 kr.
TomTom er kendt for deres eminente kort, som du downloader på mobilen. Så er du sikret vejvisning, selvom mobilen ikke er online. Dertil kommer markedets bedste trafikdata, der giver optimal vejledning. Men det koster: 15 kr. for en måned, 39 kr. for tre og 69 kr. for et halvt år. Hermed får man adgang til alle TomToms kort i verden og aktuel trafikinformation. I sikkerhedens tjeneste kan du kun søge adresser via mobilen og ikke på bilens skærm.
Waze - 4 stjerner
Pris: Dataforbrug
Waze er den sociale navigator, hvor du kan se andre brugere og blive set af dem, hvis du ønsker det. Man deler sine oplevelser ikke kun ved GPS-tracking, men også ved at fortælle om eksempelvis vejarbejde eller fartkontroller. Kortvisningen er god, omend med emoji-agtig visning, mens stemmevejledningen er på engelsk med dåseklang. Og adresseindtastning skal foregå med husnummer før vejnavn.
Sygic - 4 stjerner
Pris: 479 kr.
Kortet er fra TomTom og godt, trafikmeldingerne trækker op, og der er gode søgemuligheder fra CarPlay-skærmbilledet. Men vejledningsvisningen er gnidret, og vejnavnene er svære at læse. Sygic giver også vejledning ved fletninger og lyskryds, og ikke kun når man skal skifte retning. Prisen er for et livstidsabonnement – ønsker man at binde sig til det?
Apple Kort - 4 stjerner
Pris: Dataforbrug
Apples kort var rædsomt i starten, men er nu hæderligt, dog uden at være helt fejlfrit. Der er også en udmærket trafikinformation, så du slipper for de værste køer. Men generelt er Apple Kort ikke lige så godt som Google Maps eller TomTom Go. Et plus er dog søgning efter interessepunkter som tankstationer eller spisesteder langs ruten. Det kan Google Maps ikke gøre lige så smart.
Maps.me - 3 stjerner
Pris: 0 kr.
Gratis kan være for billigt. For selvom du kan downloade kortet og dermed slippe for dataudgifter, så er kortmaterialet baseret på OpenStreetMap, der ikke er lige så pålideligt som de andre kort. Rutevejledningen viser hele tiden husnumre og er uoverskuelig. Der er farttavler, som ofte passer, GPS-hastighed på bilen og dansk vejledning. Bedre end et papirkort, men dårligere end de andre navigationsapps.