Det er ofte ikke grænser for, hvor meget ekstra udstyr bilmodellen på billedet i tv-reklamen er spækket med. Ved siden af blinker en meget imødekommende pris. Nederst står en masse forbehold skrevet med småt – bl.a. at prisen ikke gælder for bilen på skærmen.
Oplevelsen er ikke uvant for tv-seere, men det skal fremover være slut. Forbrugerombudsmanden har offentliggjort en vejledning med retningslinjer for, hvilke oplysninger der skal med i reklamer på tv, og hvordan de skal præsenteres.
Baggrunden er, at de senere år er stadig flere oplysninger om produktet ikke blevet givet i tv-reklamens hovedbudskab, men derimod skriftligt i en størrelse, der er vanskelig at læse.
Vejledningen er blevet til på baggrund af en henvendelse fra TV2 og Dansk Annoncørforening, der ønskede klarhed på området. De Danske Bilimportører er bl.a. blevet hørt i processen.
Så lang tid har du til at læse
Teksterne, der typisk står i bunden af tv-skærmen, skal fremover stå i minimum 2 sekunder på skærmen. Dertil skal lægges 0,2 sekund pr. ord – dvs. at en tekst på 6 ord skal stå i mindst 3,2 sekunder.
Teksten skal som udgangspunkt være placeret på en rolig, uigennemsigtig og ensfarvet baggrund.
Er baggrunden bevægelig, har mange farver, eller er der anden tekst og illustrationer, der kan tage seernes opmærksomhed, skal teksten skal stå på skærmen i minimum 3 sekunder plus 0,2 sekund pr. ord. En tekst på 6 ord skal i dette tilfælde stå i mindst 4,2 sekunder.
Størrelsen er præciseret
For at seerne skal have mulighed for at læse alle ordene, skal hver linje i teksten minimum have en størrelse, der svarer til 1/30 af skærmhøjden.
Er baggrunden bevægelig eller på anden måde tager seernes opmærksomhed, skal teksten minimum have en højde på 1/25 af skærmhøjden
Skal overholde markedsføringsloven
Af den nye vejledning fremgår det også, at teksten i bunden af tv-reklamen ikke bør indeholde korrektioner af oplysninger, der gives i billeder eller speak. Der bør heller ikke være overflødige informationer, der kan gøre teksten uoverskuelig og vanskelig at læse og opfatte.
Tv-reklamerne skal desuden overholde markedsføringslovens krav om, at der bl.a. ikke må være urigtige oplysninger, og at alle væsentlige oplysninger skal gives.
Hidtil har Forbrugerombudsmanden ikke haft en vejledning på området. Den nye vejledning trådte i kraft 15. januar.
LÆS MERE: Forbrugerombudsmandens vejledning