Er du også et miljøsvin med din skrotbil?

Hver fjerde bil bortskaffes ulovligt, og det skader miljøet. Derfor lancerer Miljøstyrelsen en kampagne, der skal gøre bilejere opmærksomme på, at de skal aflevere skrotbilen til en godkendt autoophugger.

Bilist

Svindel er udbredt, når det gælder skrotning af biler. Hver fjerde bil skrottes ulovligt, viser et tiårs gennemsnit i en ny rapport fra Miljøministeriet.

I 2014 var det hver tredje, hvilket svarede til 48.000 biler. Samtidig blev 2.000 biler efterladt på veje eller i naturen.

Mange danskere er formentlig slet ikke klar over, at de skrotter deres bil ulovligt, og derfor lancerer Miljøstyrelsen kampagnen Skrot-uvidenheden.nu, der skal gøre bilejere opmærksomme på, at de skader miljøet, hvis de ikke afleverer skrotbilen til en miljøcertificeret godkendt autoophugger.

– Der er kedelige miljømæssige konsekvenser ved at skrotte en bil forkert. De brodne kar i autobranchen påstår, at de behandler bilerne miljømæssigt korrekt, selvom det langtfra er tilfældet. Derfor er der brug for viden om, hvordan man kan sikre sig mod at aflevere sin skrotbil til ulovlig ophugning, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Claus Torp.

LÆS MERE: Skrot-uvidenheden.nu

Se en bil blive ”dissekeret”

Når biler skrottes ulovligt, bliver problematiske stoffer som olie, bremsevæske m.m. i værste fald hældt i nærmeste afløb.

Miljøstyrelsen står i forbindelse med kampagnen derfor bag tre ”dissekeringer” af biler for at vise, hvordan en bil skal miljøbehandles og klargøres til skrotning.

Bl.a. sprænges airbaggen, farlige væsker fjernes, hjulene pilles af, og døre og kølehjelm afmonteres, inden bilen til sidst kun er en klump metal.

Du kan opleve en bil blive skrottet følgende steder:
Odense, Flakhaven, tirsdag den 25. oktober kl. 13–17
Aarhus, Bispetorvet, torsdag den 27. oktober kl. 13–17
København, Rådhuspladsen, fredag den 28. oktober kl. 11–15

Større skrotpræmie på vej

Svindlen med skrotbiler er steget, siden skrotningspræmien blev nedsat fra 1.750 kr. til 1.500 kr. i februar 2014. For at komme svindlen til livs, vil Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fra 1. januar 2017 hæve skrotningspræmien med 700 kr. til 2.200 kr.

Samtidig nedsættes miljøbidraget, som alle bilejere betaler over forsikringen for at finansiere skrotningsordningen, fra 101 kr. til 84 kr. om året.

Ved at hæve skrotningspræmien vurderes det, at antallet af ulovlige skrotninger nedsættes til ca. hver tiende i stedet for hver fjerde.

LÆS MERE: Minister vil hæve skrotpræmie

Ender i Afrika og vejkanten

De ulovlige skrotninger skyldes bl.a., at ikke-godkendte autoophuggere tilbyder højere priser for skrotbilen.

Det sker også, at en ulovlig ophugger skrotter bilen og afleverer en skrotningsattest til en registreret autoophugger, der indsender den til Miljøstyrelsen og modtager skrotningspræmien, som de deler i porten.

Desuden sker der en eksport af biler, der er kategoriseret som affald i Danmark, til Afrika og Østeuropa, hvor der stilles lavere krav til bilernes sikkerhed

De ulovlige skrotninger er primært:
Ikke-registrerede autoophuggere, der skrotter uden korrekt miljøbehandling (ca. 50%)
Ulovlige affaldsbehandlere, der eksporterer bilerne (40%)
Folk, der efterlader bilen (10%)

Vil du være sikker på at aflevere din bil til en lovlig autoophugger, kan du søge efter den nærmeste og læse mere om skrotning på bilordning.dk