Fupkøbere forsøger at score penge på dit bilsalg

Er din bil til salg på nettet, og modtager du mails fra interesserede købere i udlandet, skal du tænke dig godt om, inden du indleder en handel. FDM modtager løbende henvendelser fra vores medlemmer om købere, der ønsker at handle via Paypal. Men både konto og køber kan være fiktive.

Er din bil til salg på nettet og modtager du mails fra interesserede købere i udlandet, skal du tænke dig godt om, inden du indleder en handel.
Bilist

FDM er blevet kontaktet af flere medlemmer, som har modtaget en mail fra potentielle købere i udlandet, som oplyser, at de ønsker at købe den brugte bil, som medlemmet har sat til salg på en dansk internetside.

Pas på mail fra udenlandsk køber

I virkeligheden er der tale om et fupnummer, hvor det handler om få franarret penge fra sælgeren. Mails, der fx indledes med: "I am interested in the purchase of your car advertised on one of the best internet market site in DENMARK", bør du bare slette med det samme.

Fupmagerne håber på, at bilsælgeren vil indløser checken, hvorefter banken vil kreditere beløbet til sælgerens konto

Nogle modtager også mails oversat til dansk, men det gør ikke køberen mere troværdig. Ofte bruger fupmagerne blot et oversættelsesprogram til at skrive dansk. Tidligere kom køberne ofte fra fjerne destinationer som fx Saudi Arabien, men FDM ser nu også eksempler på mails fra Irland, Schweiz og den anden side af Sundet.

Læs også: Bilsalg til private

Læs også: Bilsalg til bilforhandler

Sådan gør de

Fupmageren benytter sig af en ganske enkel metode. De aftaler at købe bilen ubeset og med forudbetaling. Herefter sender de en check på et alt for højt beløb. Efterfølgende skriver de en mail, hvor de gør opmærksom på, at de "desværre" har sendt for mange penge og beder sælgeren overføre det overskydende beløb.

Alternativt kan de også bede dig overføre penge til en agent, der skal stå for handlen i Danmark eller tilbyde at betale via PayPal. Du skal være opmærksom på, at PayPal oplyser, at du ikke skal bruge Paypal, hvis du er ved at sælge eller købe et køretøj, da deres sælgerbeskyttelse ikke dækker. Desuden kan der være tale om, at fupkøberen har oprettet en fiktiv Paypal side.

Indløs ikke checken

Fupmagerne håber på, at bilsælgeren vil indløser checken, hvorefter banken vil kreditere beløbet til sælgerens konto, i tiltro til at der er dækning for checkens beløb. Det er nemlig ikke alle der tænker over, at der kan gå op til 20 dage, før det er afklaret, om der er dækning for checken eller ej.

I mellemtiden håber køberen på, at sælgeren hopper på deres fupnummer og overfører "det overskydende beløb med det samme" eller i hvert fald inden det opdages, at der ikke er dækning for checken.

Som sunket i jorden

Når det senere viser sig, at der ikke er dækning for "køberens" check, vil banken kunne kræve beløbet tilbagebetalt af sælgeren, der har modtaget beløbet. Til gengæld vil sælgeren opleve, at den før meget interesserede køber er som sunket i jorden.

Til gengæld vil sælgeren opleve, at den før meget interesserede køber er som sunket i jorden.

For sælgeren er det umuligt at få pengene igen. Kontoen, som køberen har oplyst, er placeret i et land, hvor bankhemmelighed er lovmæssigt bestemt, og end ikke en stævning kan tvinge banken til at oplyse navnet på kontohaveren.

Sælg din bil med FDM bilagent

Gode råd

Hvis du overvejer at indlede en forhandling eller en bilhandel med en udenlandsk bilkøber, bør du overveje og sikre følgende:

  • Vurdér kritisk om du mener, at det er en reel køber, der henvender sig. Er det fx reelt, at en køber fra Irland, hvor der er venstrekørsel, er interesseret i en dansk bil?
  • Danske biler er generelt dyrere end andre landes biler. Hvorfor er en udenlandsk køberen interesseret i netop din bil?
  • Hvis du indleder en handel med en køber, skal du bede om kontant betaling eller bankoverførsel
  • Vær forsigtig med at afgive informationer om dit kreditkort eller bankoplysninger
  • Overdrag først bilen - og dermed også registreringsattesten - når din bank har garanteret, at der er dækning for pengene
  • Accepter aldrig at overdrage penge til andre. Det må køberen selv klare
  • Lad aldrig en køber prøvekøre din bil alene. Hvis du frivilligt har udleveret nøglerne og han stjæler bilen, risikerer du ikke at være dækket af din forsikring
  • Tjek at køberen har kørekort, før I prøvekører bilen sammen. Du får bøden, hvis du overdrager bilen til en person uden kørekort
  • Omregistrer sammen via internettet før køberen kører med bilen eller campingvognen
  • Som medlem af FDM kan du altid tage juristerne med på råd, inden du handler bil. Brug den mulighed.

Kontakt FDM