Guide: Sådan sælger du din bil privat

Du kan ofte opnå en højere pris ved at sælge din bil privat. Men du skal være opmærksom på en række juridiske forhold ved dit bilsalg.

Kvinde giver sin bilnøgle til en mand udenfor.
Viden

Hvis du overvejer at sælge din bil til en privatperson, er der nogle ting, du skal overveje. Først og fremmest skal du sikre dig, at du får en god pris for din bil. Derudover skal du sørge for, at du har alle de nødvendige dokumenter, såsom en gyldig registreringsattest og et kørekort. Endelig skal du sørge for, at du har en god forståelse af, hvordan du kan sælge din bil på en sikker og effektiv måde.

Som bilsælger skal du:

  • Aldrig lade en køber prøvekøre din bil alene. Hvis du frivilligt har udleveret nøglerne, og vedkommende stjæler den, risikerer du ikke at være dækket af din forsikring
  • Kontrollere, at køberen har kørekort, før I prøvekører bilen sammen. Det er forbudt at overlade føringen af bilen til en person uden kørekort
  • Sikre at der udarbejdes en slutseddel. Den beviser, at du ikke længere ejer bilen
  • Bede om bankoverførsel/straksoverførsel. Overdrag først bilen – og dermed også registreringsattesten - når du har modtaget betaling
  • Ikke lade bilkøber køre af sted med bilen uden, at den er omregistreret til den nye ejer.

Læs mere: Sådan omregistrerer du en bil

Illustration af underoverskriftHvorfor skal du notere kørekortsnummer?

Når den første køber har reageret på din annonce og gerne vil have en prøvetur, skal du sikre dig, at alt går rigtigt til. Inden du giver den kommende køber lov til at køre af sted med bilen, skal du tage et foto af kørekort, hvorved du sikrer dig, at kommende køber, er den person som vedkommende udgiver sig for.

Du er således forpligtet til at se købers kørekort, da du overtræder færdselsloven, hvis du overlader en bil til en person uden gyldigt kørekort. Notér kørekortnummeret, navn og personnummer, inden du overlader bilen til en eventuel køber eller tag et foto af kørekortet.

Du bør dog altid tage med på prøveturen, så du ikke risikerer at stå uden både bil og køber. Der er potentielt ingen forsikringsdækning i det tilfælde, da der ikke er tale om tyveri, når du frivilligt har overladt bilen til en anden.

Illustration af underoverskriftHvorfor bruge slutseddel til privat bilhandel?

Det er en fordel for begge parter, at I underskriver en slutseddel i forbindelse med bilsalg og får alle aftaler noteret i denne. Når du sælger privat, anbefaler vi, at bilen sælges som prøvet og beset uden reklamationsret.

To private, der handler bil, er kun underlagt købelovens reklamationsbestemmelser, hvis ikke andet er aftalt. Private er ikke omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb.

Læs mere: Hent FDMs slutseddel til privat salg af bil

Bliver I enige om at handle, skal I aftale omregistrering og betaling. Det er sikrest for dig som sælger, at I sammen omregistrerer bilen. Selv om en ny ejer har fire hverdage til at omregistrere bilen, anbefaler vi, at du ikke lader bilkøberen køre af sted med bilen uden, at den er omregistreret til den nye ejer.

Læs mere: Sådan omregistrerer du en bil

Illustration af underoverskriftHvordan skaber du en sikker bilhandel?

Før køber kører af sted med bilen, bør du som sælger sikre dig købesummen i form af f.eks.  overførsel af købesummen til din bankkonto. I så fald skal du sikre dig, at pengene er registreret på din konto, før du udleverer bilen til køber.

Du skal gemme slutsedlen som dokumentation for, at du har solgt bilen, og hvem den er solgt til.

Har du selv sat din bil til salg på nettet, kan du risikere at blive kontaktet af forhandlere eller bilmæglere, der tilbyder at sælge bilen for dig, enten i formidling eller kommission, hvis du vil betale et salær for det. Der kan være tale om, at de pågældende overtræder markedsføringsloven og dørsalgsloven ved disse henvendelser om bilsalg.

Illustration af underoverskriftHvad er forskellen på formidling og kommission?

I begge tilfælde sælges bilen igennem en professionel mellemhandler, og i begge tilfælde er der tale om et forbrugerkøb, hvor de beskyttelsespræceptive regler i købeloven finder anvendelse. Det kan være svært at skelne forskellen mellem formidling og kommission.

Ved formidling er både køberen og sælgeren klar over hinandens identitet, og at bilen sælges på vegne af sælgeren. Køberen kan reklamere direkte til sælgeren, og altså gå uden om den professionelle mellemhandler. Som sælger er det byrdefuldt at blive mødt af reklamationsret i et forbrugerkøb.

Ved kommission kender køberen kun den professionelle mellemhandlers identitet, og altså ikke den private sælger. I dette tilfælde kan køberen reklamere til mellemhandleren vedrørende bilens eventuelle mangler. Den professionelle mellemhandler kan herefter – afhængig af sagens omstændigheder – forfølge et krav overfor den private sælger. Det overrasker mange private sælgere, at de kan blive mødt af et krav, når bilen sælges i kommission via en professionel mellemhandler.

I både formidling og kommission påtager den private sælger sig derfor en risiko, da bilen ikke kan sælges uden reklamationsret.

Du skal være klar over, at du hæfter i forhold til køberen for fejl og mangler ved bilen, mens forhandleren typisk tager sig godt betalt for sin ulejlighed uden at forpligte sig. FDM råder generelt til at være påpasselig med denne type salg. Hvis du overvejer at sælge bilen i kommission, opfordrer vi dig til at kontakte juristerne i FDM Rådgivning

Læs mere: Sådan kontakter du FDM Rådgivning

Illustration af underoverskriftHvordan sælger du en bil på auktion?

Bilsalg kan også foregå via bilauktion. Enten en bilauktion, hvor du har mulighed for at være til stede, eller en online bilauktion. Du kan for eksempel sælge din bil på en online bilauktion, hvor over 1.000 forhandlere kan byde på din bil. Det giver ofte en bedre pris end hos den enkelte forhandler.

Det er dog ikke ukompliceret at sælge via en bilauktion. Bilauktioner er først for fremmest for professionelle og folk, der har forstand på brugte biler. Det kræver desuden et godt kendskab til bilpriser og de særlige forhold, der gælder ved bilauktioner.

Læs mere: Om bilauktioner

Skal din bil reparationsforsikres?

Er din bils nyvognsgaranti udløbet, kan FDM Reparationsforsikring blive dit sikkerhedsnet, hvis bilen pludselig går i stykker og skal repareres. Der er frit værkstedsvalg og ingen selvrisiko.

Se forsikring