Sverige forbyder telefon bag rattet

Fra 1. februar 2018, er det forbudt at benytte håndholdt mobiltelefon, når du kører bil i Sverige.

Som det sidste land i Europa forbyder Sverige nu brug af håndholdt molbil bag rattet.
Bilist

Som det sidste land i Europa forbyder Sverige nu også at bruge håndholdt mobiltelefon bag rattet. Forbuddet trådte i kraft, 1. februar 2018.

Hidtil har det ellers været tilladt, så længe det ikke er fare for trafiksikkerheden, som det noget uklart er formuleret i den svenske trafikforordning.

Læs også: FDM sætter fokus på mobilvaner i trafikken

Jeg tror, de fleste er enige i, at det stjæler opmærksomheden fra trafikken

Hold hænderne på rattet

”Vi ændrer trafikforordningen som regulerer, hvordan mobiltelefoner og anden kommunikationsudstyr må benyttes af føreren under kørsel.”

”Kort sagt handler det om, at man skal have hænderne på rattet. Vi kan ikke have en lovgivning, der tillader brug af håndholdt mobiltelefon. Jeg tror, de fleste er enige i, at det stjæler opmærksomheden fra trafikken,” sagde infrastrukturminister Tomas Eneroth tidligere til Sveriges Radio.

Læs også: Sådan bliver din mobil håndfri i bilen

Mobilforbud en selvfølge

FDMs svenske søsterklub Motormännen har gennem flere år arbejdet for et mobilforbud bag rattet og hilser derfor de nye skrappere regler velkomne.  

”I Danmark er det en selvfølge, at det er forbudt at anvende håndholdt mobiltelefon under kørslen. Enhver distraktion, der fjerner opmærksomheden fra vejen, er til skade for trafiksikkerheden, og mobiltelefoner er i den sammenhæng en stor synder. Det er derfor helt naturligt, at Sverige nu også indfører et forbud. Som bilist ved man nu, at uanset hvor man kører i Europa, så brug af håndholdt mobil bag rattet forbudt,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Bruger mens de kører

Ifølge en undersøgelse som værkstedskæden Merkonomen har lavet i Sverige, svarer 47 procent, at de lejlighedsvis bruger håndholdt mobil, mens de kører bil. Fem procent svarer, at de bruger håndholdt mobil bag rattet hver dag, mens kun 22 procent siger, de aldrig bruger mobilen under kørsel, skriver Aftonbladet.

Klip i kørekortet i Danmark

Regeringen og Dansk Folkeparti meldte i januar ud, at de ønsker at stramme loven, så det koster et klip i kørekortet at bruge håndholdt mobil bag rattet i Danmark.

Læs også: Håndholdt mobil skal koste klip i kørekortet i Danmark