Sådan bliver din mobil håndfri i bilen

Forbløffende mange bilister benytter mobiltelefonen ulovligt med hånden, selv om de kører i en bil, hvor telefonen nemt kan kobles til bluetooth og styres håndfrit via radioen eller med stemmestyring.

Sådan bliver din mobil håndfri i bilen
Bilist

Det er både ulovligt og risikabelt at benytte håndhold mobiltelefon, når man kører bil. Alligevel vælger mange bilister at samle den op fra midterkonsollen og bruge den, mens de kører bil.

- I alle nye biler, der sælges i dag, er det muligt at koble sin mobiltelefon til bilen, så man kan betjene den håndfrit ved enten at trykke på radioen eller via stemmestyring. Alligevel ser jeg mange gange dagligt i trafikken, at folk i moderne biler, hvor jeg ved, at mobilen kan betjenes håndfrit, vælger at have mobilen i hånden og oppe ved øret, mens de kører og snakker, siger bilteknisk redaktør på Motor, Søren W. Rasmussen.

Mobilen får os til at se væk fra vejen og koncentrere os om alt andet end bilkørslen, og så kan det hurtigt gå galt, fordi vi undervurderer risikoen

Læs mere: Mobiltelefon i bilen

Han opfordrer alle til at kaste en hurtigt blik i instruktionsbogen for at finde ud af, hvordan kobler mobilen til bilen.

- Det tager maksimalt fem minutter, og når først bil og mobil er forbundet, så finder de hinanden, hver gang du sætter dig ind i bilen. Det er en meget beskeden indsats for at køre meget mere sikkert.

Desuden vanker der en bøde på 1.500 kr. for at benytte håndholdt mobil i bilen.

Sådan kobler du mobilen til bilen:

 

Farligt at bruge mobilen i bilen

Rådet for Sikker Trafik påpeger, at man bl.a. bliver dårligere til at forudse trafikken, reaktionstiden bliver længere, og man risikerer at overse skilte og andre trafikanter, når man benytter håndholdt mobil.

- Når nogen ringer, eller der tikker en sms ind, har vi svært ved at styre vores nysgerrighed. Vores undersøgelser viser, at vi bliver forargede, når andre bruger håndholdt mobil under kørsel, men samtidig gør vi det selv i situationer, hvor vi mener, at vi sagtens kan overskue det. Men mobilen får os til at se væk fra vejen og koncentrere os om alt andet end bilkørslen, og så kan det hurtigt gå galt, fordi vi undervurderer risikoen, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

Hun har følgende råd til bilisterne:

  • Benyt altid bilens muligheder for at bruge mobilen håndfrit og aktivér det, inden du kører
  • Drop de komplicerede samtaler, da de fjerner fokus fra bilkørslen
  • Hold dig fra sms, sociale medier og underholdning på mobilen
  • Hold øje med trafikken - kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter uden af se på vejen

Læs mere: Sådan får dit barn gode mobilvaner i trafikken

Parkér telefonen

FDM er med i den internationale kampagne "Park your phone", hvor vi sætter fokus på bedre mobilvaner i trafikken.

Læs her, hvordan du kan være med til at støtte op om den.

Få gratis klistermærkehæfte