10 gode råd til køreturen

Når du tager af sted på kør selv-ferie, er det godt at være forberedt på selve køreturen, inden du starter ferien. Her er 10 gode råd til køreturen.

10 gode råd til køreturen
Bilist

1. Pak bilen med omtanke

Tunge ting placeres lavt og længst fremme i bagagerummet. Brug kun tagboksen til lette ting. Har du et stort åbent bagagerum, f.eks. en stationcar, er det en god idé at købe et gitter til at sætte bag ved bagsædet. Det er i øvrigt en god idé altid at pakke en ekstranøgle til bilen.

Køb dit transportudstyr hos FDM:
FDMshop.dk

2. Hav overskuelige kort eller GPS med på turen

For at finde den rigtige vej til feriemålet er det hensigtsmæssigt at have GPS og/eller kort. Oversigtskort til de lange stræk, og mere detaljerede kort til når du nærmer dig målet.

Har du GPS, skal du huske at have opdaterede kort hertil. Husk at du kan lave en kørselsvejledning på FDMs Ruteplan

Køb GPS i FDMshop.dk

3. Planlæg turen med en fornuftig rejsehastighed

Lad være med at planlægge din ankomst efter den optimale køretid, da trafikken på vejene hurtigt kan ændre på, hvor lang tid det tager at komme frem.

Læs mere: Se aktuel køprognose

4. Planlæg hyppige pauser

Det er især vigtigt med pauser, når der er børn med i bilen. Det er også vigtigt at få rørt sig og ikke mindst at få drukket rigeligt med væske. Husk at små, men hyppige måltider er bedre end ét stort.

5. Flet rigtigt på motorvejen

I den danske færdelslov står der, at alle parter skal "udvise gensidig hensyntagen". I praksis er det til enhver tid føreren af det bagerste køretøj, der må lette på speederen og give plads til det forreste køretøj og gøre flettemanøvren mulig. Husk, at der kan gælde andre regler for indfletning på motorvejen i udlandet.

6. Hav godt udsyn bagud via bak- og sidespejle

Brug spejlene hyppigt og regelmæssigt. I udlandet, specielt Tyskland, bliver der stadig kørt meget hurtigere end mange danske bilister er vant til.

7. Prøv aldrig at hævde din ret i trafikken

Det er for farligt. Ligger der en bil lige i hælene på dig og presser, så lad den slippe uden om, så du kan bestemme afstanden til den.

8. Kør rigtigt ud fra rastepladsen

Når du kører ud på motorvejen igen fra en rasteplads, skal du skynde dig op i fart, så du kan flette ind i trafikstrømmen uden at sinke den mere end højst nødvendigt. Husk, at det er fartforskellen, der er farlig.

9. Motorstop på stærkt trafikerede veje

Få alle passagerer ud af bilen og om bag autoværnet. Påkørselsulykker er hyppige og har som regel voldsomme konsekvenser. I flere lande er der desuden lovkrav om brug af sikkerhedsvest, hvis du befinder dig i vejkanten. Der bør være veste til alle passagerer i bilen.

Se mere om regler for sikkerhedsudstyr i Europa

10. Brug katastrofeblinket ved hård nedbremsning

Katastrofeblinket kan betyde forskellen mellem en sikker nedbremsning og en påkørsel bagfra. Sæt katastrofeblinket til, hvis du er den sidste i en stillestående kø.