Når det bliver ekstra koldt ude, er der risiko for, at bilens batteri bukker under, og at bilens døre og låse fryser fast. I de seneste dage, har mange bilister oplevet, at bilens batteri ikke kan klare den hårde frost, som både dage og nætter byder på i øjeblikket.
Bilens batteri
Kører du især kortere ture, skal du være ekstra opmærksom på bilens batteri og dets kapacitet. Det er nemlig ikke sikkert, at batteriet når at lade ordentligt op på de korte ture, og det vil reducere batteriets holdbarhed. Et ældre batteri vil også efterhånden miste kapacitet og mange opdager dette, når kulden sætter ind. Hvis du kan mærke, at bilen har sværere ved at starte eller er længere tid om at starte, så er det måske batteriet, der er ved at give op. Er du i tvivl om batteriets kapacitet, kan du få bilens batteri testet på et værksted.
Ved hård frost kan batteriet miste op til 50 procent af sin kapacitet eller måske endda give helt op
Ved hård frost kan batteriet miste op til 50 procent af sin kapacitet eller måske endda give helt op. Desuden skal bilens motorstarteren bruge ekstra strøm til at trække den kolde motor rundt. Det betyder, at rigtig mange bilejere må tilkalde vejhjælp for at få liv i bilen.
Du kan dog selv gøre bilens batteri bedre i stand til at klare kulden ved at følge disse to råd:
1. Oplad batteri med hjemmelader
Kører du mest korte ture eller har du et ældre batteri, kan batteriet let komme til at savne strøm. Det skyldes bl.a. at lys, sædevarme, blæser, elbagrude og radio stjæler bilens strøm og at batteriet mister kapacitet i hård frost. Især i de kolde måneder kan det være en god idé at lade batteriet op over en nat, så batteriets kapacitet kommer i top. Brug en hjemmelader, som kan købes i de fleste bilistbutikker.
2. Rengør batteriet
Særligt på ældre biler kan der dannes ir på batteriets poler og klemmen på polerne. Ir giver en dårlig kontakt mellem ledning og batteri. Ir kan let fjernes med sæbevand. Husk også at smøre polerne og batteriklemmen med fx lidt vaseline, der kan beskytte mod ny ir. Det gøres lettest ved at afmontere polen kortvarigt.
Giv bilen starthjælp
Skulle uheldet være ude, og batteriet har givet op, kan det være en mulighed at starte bilen ved hjælp af en anden bil og et sæt startkabler. Det er meget vigtigt, at kontrollere bilens instruktionsbog og følge producentens vejledning for starthjælp til lige netop din bil. Der findes enkelte bilmodeller, hvor der ikke må bruges startkabler.
Læs her: Sådan startes bilen med startkabler
Døre og låse fryser også
Lidt fugt og snavs på bilens gummilister risikerer at fryse en dør eller bagageklap fast. Er du så uheldig, at bilens døre eller låse er frosset til, så brug lunket til halvvarmt vand til at tø op med. For at undgå fastfrysning kan du aftørre bilen gummilister og efterfølgende smøre dem med silicone. Smør også for en sikkerheds skyld bilens lås med låseolie. Selv om mange biler har centrallås, så kan man komme ud for at skulle bruge den manuelle lås.
Læs også: Gør bilen klar til vinterens sne og kulde
Frostsikrede væsker
Når temperaturene daler, er det også vigtigt, at bilens væsker er frostsikret. Her gælder det især kølervæske og sprinklervæske.
Kølervæske bør være frostsikret til mellem -25º og -35º Celsius. Korrekt frostsikring beskytter også kølesystemet mod korrosion.
Vintersprinklervæske er frostsikret til væsentligt lavere temperaturer. Forkert frostsikret sprinklervæske kan både medføre forringet udsyn, men også frostsprængte beholdere.