Nu skal forhandlere skilte med hele bilens pris

Nye regler betyder, at bilforhandlere fra 1. april skal annoncere med bilens samlede salgspris. Godt for gennemsigtigheden ved bilkøb, mener FDM.

Nye regler betyder, at forhandlere fra 1. april skal oplyse bilens samlede salgspris.
Bilist

Leveringsomkostninger og andre skjulte gebyrer kommer nu ikke længere oven i prisen, når du køber bil.

Nye regler betyder nemlig, at landets bilforhandlere fra 1. april skal oplyse bilens samlede salgspris i annoncer og på de prisskilte, du møder i forhandlerens udstillingslokaler.

Læs også: Guide til trygt bilkøb

FDM har gennem årene været kritisk over for leveringsomkostningerne på især brugte biler. Vi har svært ved at se rimeligheden i dem.

En del af bilens pris

Hidtil har leveringsomkostninger, der ofte er på flere tusinde kroner, ikke skulle fremgå af den annoncerede pris. De er først efterfølgende lagt oven i prisen.

En praksis FDM i mange år har været kritisk overfor.

”Leveringsomkostningen er en del af bilens pris. Derfor mener, at det slører den reelle pris, når leveringsomkostningerne ikke bliver oplyst som en del af den samlede pris. På samme måde som forbrugere skal have oplyst priser inklusiv moms. Vi er derfor meget tilfredse med, at der nu kommer nye regler, som betyder, at forhandlere skal oplyse hele bilens pris. Det er godt for forbrugerne og gennemsigtigheden ved bilhandel,” siger afdelingschef i FDMs juridiske rådgivning, Lennart Fogh. 

De nye regler gælder for både nye og brugte biler, motorcykler, autocampere og varebiler (varebiler med totalvægt op til 2.000 kg).

Find din nye bil på FDM biler.dk

Leveringsomkostning er skjult avance

Især i forhold til brugte biler mener FDM, det er positivt, at en evt. leveringsomkostning nu skal indeholdes i den oplyste pris, ligesom både registreringsafgift og moms.

En undersøgelse FDM lavede for nogle år siden, viste, at leveringsomkostninger for brugte biler var på godt 3.600 kroner.

”FDM har gennem årene været kritisk over for leveringsomkostningerne på især brugte biler. Vi har svært ved at se rimeligheden i dem. De udgifter, en forhandler måtte have til at vaske, støvsuge og på anden måde klargøre en brugt bil, afspejler sig jo allerede i bilens pris. Derfor har vi svært ved at se leveringsomkostningerne på brugte biler som andet end en skjult avance. Det er langt mere reelt, at også brugtbilsforhandlerne skal skilte med én samlet pris,” siger Lennart Fogh, og tilføjer:

”Derfor opfordrer vi også forbrugerne til at bede forhandleren uddybe, hvad eventuelle leveringsomkostninger på en brugt bil dækker over. Som forbruger bør man spørge kritisk ind til, hvad man faktisk får for de penge. Vi har i hvert fald svært ved at se, hvilke omkostninger en sælger har ved at sælge en brugt bil, bortset fra lidt papirarbejde.”

Læs også: Skal du købe brugt bil hos en forhandler?

Ud over den samlede pris, har bilforhandlere siden årsskiftet skulle oplyse om bilens produktionsår, hvis forhandleren kender eller bør kende det, og ikke kun, hvornår den første gang er indregistreret.

Læs også: For 4.000 kr. papir og kuglepenne