Sådan må du aldrig sidde på kør selv-ferien

Når køreturen er lang, kan du blive fristet til at smække benene op i forruden. Men sker der en ulykke, er det ganske alvorligt, og det kan koste dig livet. Se hvorfor her.

Bilist

De fleste ved, at du skal huske selen, når du kører i bil. Men det er ikke alle, der tænker over, at hvordan du sidder, har stor indflydelse på, hvor sikker du er i bilen.

Hvis du som medpassagerer lægger benene op på instrumentbrættet, sidder du muligvis behageligt, men sker der en ulykke, kommer du rigtig galt afsted, og det kan faktisk være livsfarligt.

”Airbaggen er til for at sikre passagererne, men når man sidder sådan som dukken gør i videoen her, så kan airbaggen ikke fungere efter hensigten. Man risikerer, at bækkenpartiet vrides, ryggen kan blive ødelagt og de indre organer beskadiges. Brystet vil ikke længere være beskyttet, og hvis du overlever, risikerer du livsvarige mén,” siger Michael Malmquist, kursuschef hos FDM.

Se i videoen hvordan du ikke må sidde:

Hold en ekstra pause 

På de lange kør selv-ferier skal du ofte sidde stille længe ad gangen. Det kan være hårdt for hele kroppen, så det er helt naturligt, at du får lyst til at strække benene. Mange kender heller ikke risikoen ved, at sidde forkert. 

”Hvis du ikke ved, hvad der kan ske, så kan det måske være fristende at lægge benene på instrumentbrættet. Men det er en rigtig dårlig idé. I stedet kan du holde en ekstra pause og få bevæget dig lidt." 

"Det kan være en god idé at planlægge jævnlige pauser, gerne hver anden til tredje time, så du kan kombinere det med, at du kan komme ud og se noget eller måske få noget at spise,” siger Michael Malmquist. 

Køb udstyr til bilferien

Børn i bilen

Selv om de små tit har mere benplads på bagsædet, kan de også blive trætte af at sidde stille. Har du små børn med i bilen, er flere pauser også en god idé. Både så toiletbesøg kan klares, og så børnene kan få brugt noget energi. 

Læs mere: Børn på kør selv-ferien 

Giv budskabet videre

Ser du nogen lægge benene på instrumentbrættet på køreturen, så er budskabet fra kursuschef Michael Malmquist klart: Det er om at sige til dem, at det faktisk er farligt. Det kan jo være, de ikke ved det.

De gode råd

- Læg aldrig benene på instrumentbrættet

- Hold rigeligt med pauser, gerne hver 2-3 time

- Sig det videre – del det gode budskab

Læs også: Er bilen klar til kør selv-ferien