10 tips til at føle dig hjemme i en ny bil

Lejebil, delebil eller lånebil. Se, hvad du skal kaste et blik på, inden du kører i en bil, du ikke er vant til.

10 tips til at føle dig hjemme i en ny bil
Bilist

Du kender funktionerne i din egen bil og har vænnet dig til knappernes placering. Derfor kan det være forvirrende at sætte sig bag rattet i en udlejningsbil, delebil, lånebil fra værkstedet eller den du har lånt af naboen. FDM guider dig til at føle dig hjemme i en fremmed bil.

1. Lys

En del biler tænder ikke baglygterne i regn, tåge eller tusmørke, selvom lyset er indstillet på „auto”. Så gå en tur rundt om bilen og se, om der er det lys på, du forventer. Eller stil lyset på nærlys, så er du sikker. Lær også, hvordan du aktiverer fjernlyset – der er nemlig forskel på om lysstilken skal skubbes frem, tilbage eller drejes.

Se også: Tjek bilens lygter

2. Viskere

For det meste sidder armen, hvor du aktiverer viskerne, i højre side. Men nogle modeller har den i venstre, så tjek placeringen, inden du bliver forskrækket af viskerne, der starter, når du tror, at du blinker til højre eller venstre.

3. Spejle

Sørg for at justere sidespejlene og bakspejlet, så du kan se så meget af vejbanen som muligt og ikke bliver distraheret af eventuelle passager i bilen.

4. Havariblink

Knappen med den lille røde trekant, der aktiverer havariblinket, er placeret vidt forskellige steder fra bil til bil. Den er vigtig at kunne finde og trykke på hurtigt, hvis der f.eks. pludselig opstår kø på motorvejen.

5. Håndfri telefon

Det er som bekendt ulovligt at benytte mobiltelefon under kørslen. Så benyt et håndfrit headset eller sørg for at forbinde din telefon til bilen via bluetooth, så du nemt kan tage den med et tryk på en knap på rattet eller radioen.

Læs mere: Find udstyr til håndfri tale på FDMshop.dk

Her viser FDMs ekspert, hvad du skal være opmærksom på:

6. Sædevarme

Der er delte meninger om, hvorvidt sædevarme i bilen er behagligt eller ej. Men tilhængere af varme bagdele har ofte sædevarmen slået til hele tiden. Det mærker du først efter nogle minutters kørsel, og så skal du til at lede efter knappen for at slukke den. Find den i stedet inden og kig også på klimaanlæggets indstilling.

7. Dyr og rygning

Når du låner eller lejer en bil, er det en god idé at finde ud af, om du må have dyr med, har lov at ryge i den, om børn er velkomne mv. Det kan blive dyrt at få den renset for hundehår eller skabe kurrer på tråden til naboskabet, hvis kabinen bærer præg af din brug.

8. Hvis det går galt

Uheldet kan være ude for selv den bedste bilist, så det er en god idé at få nummeret til vejhjælp og bilejerens forsikringsselskab. Ved uheld bør du under alle omstændigheder altid notere modpartens registreringsnummer og telefonnummer og tage billeder af skaderne.

Læs også: Færdselsuheld, hvad skal du gøre

9. Benzin eller diesel?

Det kan blive dyrt at hælde forkert brændstof på bilen, så undersøg hvad bilen kører på, inden du af vanens magt vælger det samme, som du plejer. Brændstoftypen står som regel i tankdækslet. På tankpiktogrammet ved brændstofmåleren er oftest en lille pil, der angiver, i hvilken side dækslet er placeret. 

Læs mere: Hvis du kommer til at fejltanke

10. Gearet

Det er lidt af en omvæltning at køre automatgear, hvis du kun er vant til manuelt, så få en introduktion før afgang. Har bilen manuelt gear, skal du tjekke, hvor bakgearet sidder, og om der er fem eller seks fremadgående gear.

Få rabat på billeje gennem FDM travel