Snart bliver det dyrt at ’glemme’ ansvarsforsikringen

50.000 motorkøretøjer kører rundt uden den lovpligtige ansvarsforsikring. Nye regler betyder, at der fra nytår vanker dagbøder. Kun rimeligt, mener FDM.

50.000 motorkøretøjer kører rundt uden den lovpligtige ansvarsforsikring.
Bilist

Det er ikke bare kørekortet, bilejerne skal have i orden, når de sætter sig bag rattet. Det samme gælder den lovpligtige ansvarsforsikring.

Ansvarsforsikringen dækker, hvis uheldet er ude, og der sker skade på andre.

Læs også: Hvilke forsikringer skal du have til bilen?

Uforsikrede skader for 45 mio. kr.

Men selv om forsikringen altså er et lovkrav, kører omkring 50.000 motorkøretøjer ifølge Automobilforsikringsselskabernes Fællesregister rundt uden ansvarsforsikring.

Udgifterne til erstatning for skader forvoldt af køretøjer uden ansvarsforsikring er på omkring 45 millioner kroner om året. En udgift, der i dag betales af de bilister og motorcyklister, som rent faktisk har tegnet en forsikring. De lovlydige betaler således for dem, der bryder loven.

Vælg FDM bilforsikring

Flertal for dagsgebyrer

Derfor har et flertal i Folketinget netop vedtaget at skærpe sanktionen for den manglende forsikring. Fra 1. januar 2019 indføres der et såkaldt dagsgebyr, der forventes at være på 250 kr.

det er urimeligt, at de bilister, der overholder loven og har tegnet ansvarsforsikring, skal betale for de bilister, som ikke gør

Dagsgebyr kan pålægges fra det tidspunkt, hvor køretøjet anses for uforsikret. Det vil sige tidligst 8 uger efter betalingsfristens udløb, og efter forsikringsselskabet har meddelt, at ansvarsforsikringen udløber, fordi den ikke betales. Derudover har politiet stadig mulighed for at klippe pladerne på bilen og udstede bøde for manglende ansvarsforsikring.

Læs også: Hvem er dækket af din bilforsikring?

FDM: Godt med skærpede sanktioner

Tidligere har lignende dagsgebyrer vist sig effektive i forhold til at nedbringe antallet af biler, der ikke overholdt deres synspligt. Også derfor hilser FDM de nye strammere regler velkommen.

”Vi mener, det er urimeligt, at de bilister, der overholder loven og har tegnet ansvarsforsikring, skal betale for de bilister, som ikke gør,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange, og tilføjer:

”At sanktionen for manglende ansvarsforsikring nu skærpes bør samtidig medføre, at prisen på køretøjsforsikring generelt falder, da man må formode, at truslen om dagsgebyrer får flere til at huske at tegne ansvarsforsikring.”

Læs også: Hvornår skal du tegne kaskoforsikring