Hvilke forsikringer skal du have til bilen?

Som bilejer er der både forsikringer, du ifølge loven skal have, og nogle der kan være rare at have, hvis uheldet er ude. Læs om forskellene her.

Som bilejer er der både forsikringer, du ifølge loven skal have, og nogle der kan være rare at have, hvis uheldet er ude. Læs om forskellene her.
Viden

Når du bliver bilejer, er der nogle ting, du skal have styr på, inden du kan dreje nøglen og køre. Det gælder først og fremmest dine bilforsikringer, hvoraf én – ansvarsforsikringen - er lovpligtig, mens andre er valgfri.

Bilforsikring er nemlig ikke bare én forsikring, men dækker over flere typer forsikringer:

 • Ansvarsforsikring (lovpligtig)
 • Tillægsforsikring (valgfri) – f.eks. kasko, glasskade, udvidet førerulykkesforsikring, afsavnsforsikring

Som bilejer skal du altid have en ansvarsforsikring. Forsikringen dækker dit erstatningsansvar, både i Danmark og i udlandet,

Derfor skal du have ansvarsforsikring

Som bilejer skal du altid have en ansvarsforsikring. Forsikringen dækker dit erstatningsansvar, både i Danmark og i udlandet, og sikrer, at skader bliver dækket, hvis du laver skader på andre personer, deres bil eller ting.

Den dækker også skader på passagerer i din bil ved uheld. Derimod er du som fører ikke selv dækket af bilens ansvarsforsikring. Det kræver enten en tillægsforsikring eller ulykkesforsikring.

Det er lovpligtigt at have ansvarsforsikring på din bil. Har du ikke det, risikerer du ikke bare en bøde, men også at hæfte for et større beløb ved uheld.

Få tilbud på bilforsikring

Hvad dækker tillægsforsikringer?

Modsat ansvarsforsikringen er tillægsforsikringerne frivillige. Der findes flere forskellige typer tillægsforsikringer, hvoraf nogle dækker helt konkrete ting. Den mest almindelige tillægsforsikring er kaskoforsikringen.

Læs også: Hvem er dækket af din bilforsikring?

Skal du tegne en kaskoforsikring?

Modsat en ansvarsforsikring dækker kaskoforsikringen skader på din egen bil, hvis uheldet er ude. Har du en nyere eller dyrere bil, kan det derfor være en god idé at tegne en kaskoforsikring. Har du finansieret din bil med eksempelvis et banklån eller har du en leasingbil, er det som udgangspunkt også et krav, at du tegner kaskoforsikring.

Læs også: Hvornår skal du tegne kaskoforsikring

Som udgangspunkt dækker kaskoforsikring:

 • Selvforskyldte uheld og skader – (ikke ved grov uagtsomhed)
 • Tyveri
 • Brand
 • Hærværk

Læs også: Sådan bliver du elitebilist

Sådan sammensættes din præmie

Den pris du betaler for din samlede bilforsikring, ansvars-, kasko- og andre tillægsforsikringer, afhænger af din risikoprofil. En risikoprofil afhænger af flere ting som:

 • Din alder
 • Din bopæl
 • Antal kilometer du kører årligt
 • Din bil
 • Tidligere skader
 • Om du har flere forsikringer ved samme selskab

Unge urutinerede bilister betaler ofte en højere pris for deres bilforsikring end ældre bilister med flere års dokumenter skadesfri kørsel, og som har opnået status som elitebilister i deres forsikringsselskab.

At være elitebilist er forsikringsselskabernes måde at belønne de bilister, der kører ordentligt og ingen skader i en årrække.

Læs også: Forsikring dækker ikke alt

Selvrisiko på forsikringer

Som i de fleste andre typer forsikringer er der typisk også en selvrisiko på din kaskoforsikring. Selvrisikoen er den del af skaden, du selv skal betale. Det kan være de første 2.500 kroner. Først når en skade overstiger det beløb, dækker kaskoforsikringen, hvad der ligger over det beløb.

Læs også: Tjeklist når du tegner forsikring

Kan det altid betale sig at tillægsforsikre?

Især hvis du er ung, og det er din første bil, kan det været dyrt at tegne tillægsforsikringer som kaskoforsikring. Vil du undgå det, kan du overveje at købe en billig ældre, men sikker bil. Selvom din bil kun er ansvarsforsikret, vil du alligevel optjene anciennitet, hvis du kører uden skader. Den anciennitet kan du bruge, hvis du senere køber en bil, som skal kaskoforsikres.

Husk at give din bilforsikring et årligt tjek. Der kan være mange penge at spare ved at undersøge forsikringsmarkedet.

Læs også: FDM Bilforsikring kåret til Bedst i test