Minister klar til at udskyde FM-sluk

Efter hård kritik er regeringen nu indstillet på at udskyde slukningen af FM-båndet. Positiv udmelding men det løser ikke det helt grundlæggende problem ved et FM-sluk, mener FDM.

Regeringen er nu indstillet på at udskyde slukningen af FM-båndet til 2023.
Bilist

Bilisterne og andre radiolyttere kan formentlig også efter 2021 lytte til deres FM-radio.

Det kom frem på et samråd mandag, hvor kulturminister Mette Bock sagde, at hun er indstillet på at udskyde slukningen af FM-båndet fra 2021 til 2023.

Ifølge regeringens udspil til et medieforlig var der ellers lagt op til, at stikket skulle trækkes til FM-båndet i 2021. Herefter skal radiolytning overgå til DAB eller streaming.

Men blandt andet kritik fra FDM synes nu altså at have åbnet for en forlængelsen af FM-båndets levetid.

Læs også: Bilister risikerer milliardudgift til nye bilradioer

Har lyttet til kritikken

”Forslaget har givet en del debat. Den har vi naturligvis lyttet til, og derfor er vi på nuværende tidspunkt indstillet på at udskyde tidspunktet for det seneste FM-sluk til 2023. Jeg vil også gerne drøfte andre muligheder,” sagde kulturminister Mette Bock på samrådet, hvor hun kaldte kritikken fuldstændig relevant.

Det er naturligvis positivt, at regeringen har lyttet til kritikken fra blandt andet FDM

Ministeren angav også, at en udskydelse af slukningen af FM-båndet giver forbrugere og producenter bedre mulighed for at omstille sig.

”Vi kan diskutere tidspunktet for, hvornår slukket skal være og i den sidste ende er det også sådan, at hvis der er et flertal, der ikke ønsker nogen ændringer, så kommer de ikke, og så indretter vi os på det. Det kan ikke være anderledes,” sagde Mette Bock.

Læs også: Farvel DAB - goddag DAB+

Går ud over trafiksikkerheden

Det er især udsigten til store udgifter for eftermontering af DAB-radioer i op mod to millioner biler, samt at mange bilister med FM-signalet ville miste vigtige trafikmeldinger, der har affødt kritik af forslaget.

Derfor hilser FDM det også velkomment, at ministeren nu er indstillet på at udskyde det foreslåede tidspunkt for et FM-sluk. FDM mener dog ikke, at det løser problemet.

Læs også: Politikerne vil slukke for din bilradio

”Det er naturligvis positivt, at regeringen har lyttet til kritikken fra blandt andet FDM, og nu er indstillet på at udsætte tidspunktet for slukningen af FM-båndet til 2023. Det løser imidlertid ikke de helt grundlæggende problemer, der er for bilisterne ved et FM-sluk. Nemlig at det vil betyde en milliardudgift for bilisterne, og at trafikmeldinger fungerer dårligt på DAB+-båndet. Et FM-sluk er således stadig en dyr og dårlig løsning for bilisterne,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Om FM-båndet får lov at overleve til foreløbig 2023 er endnu uvist, men efter mandagens samråd ser det sådan ud.

Læs også: Norge slukker for FM-signalet