Tårnhøje priser for at leje autostole på bilferien

Biludlejningsselskaberne tager sig fortsat mere end godt betalt, når børnefamilier skal leje en autostol på ferien, viser en undersøgelse, FDM har foretaget. Også produktinformationen, der er mangelfuld, får kritik.

Biludlejningsselskaberne tager sig fortsat mere end godt betalt, når børnefamilier skal leje en autostol på ferien
Bilist

En ringe produktinformation og frem for alt priser, der er alt, alt for høje. Sådan lyder kritikken fra FDM, når det gælder udlejning af autostole til børn.

De hårde ord kommer, efter at FDM igen har undersøgt prisniveauet, udvalget og produktbeskrivelserne af autostole i forbindelse med leje af bil hos fire af de største biludlejningsselskaber; Avis, Hertz, Sixt og Budget.

Læs også: Gode råd om billeje

Betaler overpris

Det er anden gang, at FDM undersøger leje-markedet for autostole. Første gang var i 2016. Og igen viser den, at selvom priserne svinger en smule selskaberne imellem, betaler forbrugerne stadig overpris for en uges leje på fire udvalgte feriedestinationer. Dyrest er Milanos Malpenza lufthavn, hvor Hertz tager 132 euro (990 kr.) for en uges leje af en autostol. Dermed kan prisen på leje af to autostole nemt overstige, hvad det koster at leje selve bilen. (Se alle selskabernes priser længere nede).

Sådan gjorde vi

FDM har undersøgt, hvad det koster at leje autostole til et barn på 1½ år og et på 4 år

Vi har hentet priser for en uges leje i uge 29 og 42 (efterårsferien) på destinationerne Milano, Malaga, München og Mallorca

Derudover undersøgte vi selskabernes produktinformation og udvalget af autostole

Bilen vi tog udgangspunkt i var en VW Golf eller tilsvarende.

Læs også: Danske familier betaler overpris for autostole

Udnytter situationen 

”Det er skuffende, at biludlejningsselskaberne, to år efter vores første undersøgelse, stadig tager så ublu priser for at leje en autostol. Som vores seneste undersøgelse viser, nærmer prisen for en uges leje sig prisen på en helt ny autostol. Det er ikke rimeligt og gør det svært ikke at få en mistanke om, at selskaberne udnytter situationen, hvor børnefamilier har brug for autostole. I værste fald kan det få nogle til at gå på kompromis med sikkerheden og vælge en dårligere løsning eller helt undlade at leje autostol, fordi prisen er så høj,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Læs også: Autostoleregler i andre lande

Mangelfuld information

Én ting er prisen, en anden er informationen om de enkelte stole, som hos to af selskaberne er særdeles mangelfuld, mens den hos de øvrige to udlejningsselskaber er helt fraværende. Det betyder, at man som forbruger ikke kan gennemskue, hvad det er for et produkt, der venter én på feriedestinationen.

”Skal et barn sidde godt og sikkert, er det afgørende, at barn og autostol passer til hinanden, og at stolen også passer til bilen. Men når produktbeskrivelsen er så ringe, som den er, aner man som forbruger ikke, om det er tilfældet. Hos flere af selskaberne fremgår det heller ikke, om man til de større børn får en selepude med rygstøtte eller de mindre sikre selepuder uden rygstøtte." 

"Vi kan også have vores tvivl om, hvorvidt man kan få den nødvendige information om korrekt installation og brug af autostolen. Det er naturligvis ikke godt nok og noget, udlejningsselskaberne bør tage alvorligt. I sidste ende handler det om tryghed for forbrugerne og sikkerhed for børnene,” siger Søren W. Rasmussen.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige autostol

Selskaber taler udenom

FDM har forholdt de fire udlejningsselskaber kritikken af både høje priser og mangelfuld beskrivelse af autostolene.

Det er skuffende, at biludlejningsselskaberne, to år efter vores første undersøgelse, stadig tager så ublu priser for at leje en autostol

Men hverken Hertz, Sixt, Avis eller Budget har ønsket at lade sig interviewe eller svare på FDMs spørgsmål.

I stedet har Hertz sendt en skriftelig kommentar, hvori de skriver, at priserne hos Hertz er tilpasset priserne på de lokale markeder. Der er dog et prisloft afhængigt af lejemålets længde, men loftet kan variere fra land til land. I forhold til beskrivelserne af stolene, skriver Hertz, at kunderne får mere detaljeret information om autostolene ved afhentning af bilen på lejestedet.

Læs også: FDMs autostoletest 2018

Lige så uklare er Sixt. I et svar fra Sixt’s tyske hovedkontor forklares de høje priser blandt andet med udgifter til rengøring, opbevaring og slitage, som betyder, at stolene ofte må skiftes ud. Sixt tager dog FDMs kritik af produktbeskrivelserne til efterretning og vil overveje at forbedre disse.

Endelig skriver Avis og Budget i deres svar, at priserne er bestemt af en række faktorer som indkøb og vedligeholdelse. Blandet andet er der en streng kontrolprocedure, som sikrer, at autostolene kontrolleres og godkendes efter hver leje og om nødvendigt udskiftes.

Når det gælder selve autostolene, skriver Avis/Budget, at de ikke altid kan garantere et bestemt mærke, men at kunderne kan være helt sikre på, at Avis/Budget altid kan tilbyde et bredt udvalg af kvalitets-brands.

Bliv medlem og se hvordan du kan få en bedre kør selv-ferie med FDM

Tag autostolen med hjemmefra

 ”Vi synes, det er en saglig og relevant kritik, vi rejser af de fire udlejningsselskaber. Derfor er det skuffende, at selskaberne ikke forholder sig til den, men svarer uden om. Vi kan kun håbe, at de tager den til efterretning,” siger Søren W. Rasmussen. 

Vil man undgå at betale de høje lejepriser og være sikker på, at ens barn sidder i en sikker autostol, anbefaler FDM, at man tager sin egen autostol med på rejsen. Hos de fleste flyselskaber er det på lige fod med klapvogne ikke noget, der koster ekstra. Man bør dog altid undersøge, hvordan reglerne er på flyselskabets hjemmeside. Man skal dog stadig sikre sig, at stolen passer til bilen.

Se priserne for de fire selskaber: 

Sixt priser for leje af autostol

Hertz priser for leje af autostol

Avis priser for leje af autostol

Budget priser for leje af autostol