Danske Frederik Rasmussen endte på en fornem samlet tredjeplads efter de fire finaleløb i årets officielle mesterskab i Formel 1 Esport. Finalerne blev afviklet 16.-17. november i London og var kulminationen på en serie på ti virtuelle racerløb i efteråret med i alt 24 kørere.
Han lå på andenpladsen inden, men valgte kun at køre to af de fire sidste løb i serien.
- Det vigtigste var holdets placering, så jeg valgte udelukkende at træne til og fokusere på løbene på de to sidste baner for at få den bedst mulige placering for holdet, siger Frederik Rasmussen.
Jeg går benhårdt efter at vinde Formel 1 fremover. E-sport vokser meget i øjeblikket, og der kommer flere sponsorer og større pengepræmier. Mit mål er at gøre det til en karriere og leve af at køre simracing
Hans hold Toro Rosso Esports Team blev nr. 2 og sikrede sig dermed andenpræmien til holdet på 40.000 dollars. Mercedes vandt mesterskabet og deres kører Brendon Leigh tog førstepladsen.
Se resultaterne i Formel 1 Esport (eksternt link)
Transmitteres på nettet
Forud for finalerne var gået to runder med hver tre løb, der også blev ”kørt” i London. Bilerne og banen er computeranimerede meget vellignende kopier, og kørerne er computerspillere, der sidder i hver sin simulator og konkurrerer mod hinanden.
Det gennemførte setup transmitteres på nettet, så seere over hele verden kan følge med. Det er en af årets største begivenheder i disciplinen simracing – simulated racing – og kørerne kaldes ikke computerspillere, men simracers.
- Jeg synes, det er gået rimelig godt. Jeg er tilfreds. Jeg går benhårdt efter at vinde Formel 1 fremover. E-sport vokser meget i øjeblikket, og der kommer flere sponsorer og større pengepræmier. Mit mål er at gøre det til en karriere og leve af at køre simracing, siger Frederik Rasmussen, der er 18 år og i lære som mekaniker.
Kan næsten leve af det
Frederik Rasmussen har nu bevist, at han er en af de absolut bedste.
- Tidligere var verdensmesterskaberne i e-sports Formel 1 en kamp mellem individuelle kørere. Her blev jeg sidste år nummer seks. Men som noget nyt har de rigtige Formel1-hold lavet deres egne simracinghold og ansat kørere, fortæller Frederik Rasmussen.
Det er godt fire år siden, han startede med at køre simracing. Inden da havde han kørt Gran Turismo og spillet World of Warcraft. Men interessen for bilerne tog over, og i år skrev han en 1-årig kontrakt med Red Bull Racing og deres formel 1 e-sportshold Toro Rosso Esports Team.
Han må ikke fortælle, hvor meget han tjener.
- Men fordi, jeg stadig bor hjemme, kan jeg leve af det.
Læs mere: Nyt dansk officielt Esportsmesterskab

Træner sammen tre gange om ugen
Han er en de fem kørere, som Red Bull har ansat til deres to hold Red Bull Racing Esportsteam og Toro Rosso Esports Team. Hvert hold har to biler med i løbene, og på Frederiks hold er der tre kørere. De to bedste får lov at køre, mens tredjemanden sidder over. De fire andre er fra Skotland, Tyskland, Finland og Tyrkiet.
- Vi træner mindst tre gange om ugen nogle timer ad gangen. Vi gør det online hjemmefra. Vi kører en masse omgange og finder ud af, hvordan vi bedst muligt kan sætte bilen op til banerne ved f.eks. at justere dæktryk, undervogn og bremser. Vi har lige mødtes hos Red Bull i England, og ellers ses vi ved løbene.
Formel 1 køres i spillet iRacing, der er ét blandt de 4-5 mest benytte simracing-spil.
Hvis du selv vil starte
En computer, et rat og et sæt pedaler. Mere skal der ikke til for at komme i gang med at køre virtuelt ræs. Det er langt billigere end at komme i gang med at køre på en rigtig racerbane, og så koster det hverken penge eller helbred, hvis bilen kollidere med en konkurrent eller ryger af banen.
- Jeg vil vurdere, at du kan starte med udstyr for ca. 10.000 kr. Alle kan tilmelde sig kvalifikationer til turneringer, og så er det ellers bare at øve sig og bevise, at man er god og måske kan blive headhuntet af et hold. Medmindre man har stort talent, så kræver det meget koncentration og tålmodighed. Det har taget mig fire år at blive så god, som jeg er i dag, forklarer Frederik Rasmussen, der selv har udstyr for ca. 40.000 kr.
Han vurderer, at ca. et par tusinde kører simracing i Danmark. Blandt de bedste simracingspil er iRacing, Project CARS, F1, Assetto Corsa og rFactor2
Du kan følge Frederik Rasmussen på twitter.com/g2frede