Monopolet er brudt. Hidtil har brugere af Apple CarPlay kun kunnet bruge Apples egen kortservice, men med seneste softwareopdatering af iPhone er der nu åbnet for tredjeparts-apps. Helt centralt den længe ventede Google Maps-app.
Google Maps har tre meget klare fordele: trafikinformation, rutevalg undervejs og kortkvaliteten. Appens trafikdata er blandt det bedste sammen med TomTom, og når du kun skal betale for data, som de fleste har til overflod i mobilabonnementet, er det bare med at få aktiveret vejviseren på alle ture, også ture til/fra hjemmet.
Læs mere: Brug af mobiltelefon i bilen
Unik opdatering
Der vil du opdage, at pludseligt opståede køer vil kunne gøre andre ruter attraktive, og dem bliver du præsenteret for på en intuitiv måde. Google Maps har også et meget aktivt kort, hvor selv motorvejstilkørsler, der i korte perioder bliver lukket, eller strækninger med vejarbejde bliver vist på kortet, så du ikke kører forkert eller har mulighed for at vælge en anden rute. Opdateringerne på selve kortmaterialet er unikt inden for navigation p.t.
Google Maps har tre meget klare fordele: trafikinformation, rutevalg undervejs og kortkvaliteten
Den største udfordring er, at du skal være online for at få glæde af opdateringerne, og for at kortet i det hele taget fungerer. Der er områder, hvor netforbindelsen er for dårlig, og her skal man have hentet kortet ned på mobilen på forhånd. Det kan være svært at forudse, hvis man kører et sted, man ikke kender.
Sådan fungerer Google Maps i Apple CarPlay
Ikke helt i mål endnu
Du kan finde adresser eller steder med traditionel Google-søgning. Men i forhold til Google Maps på computeren eller mobilen, så vælger Google Maps i Apple CarPlay hurtigere destination, og dermed kan du ramme en forkert adresse. Systemet fungerer bedst, hvis du har en Google-konto, for så kan du gemme adresser, og de er nemme at finde i systemet.
Der er også en mulighed for at bruge talestyring, og det fungerer ved enkle adresser. De mere komplicerede destinationer har den svært ved. Her fungerer det umiddelbart bedre i Apples eget kortsystem. Det gør søgning langs ruten også.
Det kunne være efter en tankstation eller en restaurant, mens du kører. Her er Google Maps stadig under udvikling, og du skal p.t. stoppe rutevejledningen, før du kan indtaste en ny destination. Det er noget omstændeligt. Heldigvis gemmes både hjemme- og arbejdsadresse, så de hyppigt brugte rutevejledninger kan du klare med to tryk. Det er også let at fravælge motorveje, færger og betalingsveje.
Google Maps er dog ikke helt i mål endnu. Det opleves her i version 1.0 ved, at navigationen nogle gange stopper, hvis man f.eks. hører podcast og samtidig modtager et telefonopkald. Systemet kan heller ikke altid huske seneste destination. Men appen er stadig under udvikling, så mon ikke der rettes op på det i næste version?
Læs mere: Trafik-app skal give bedre akut-meldinger
Vi venter stadig på Android Auto
Mens iPhone-ejere de seneste to år har kunnet bruge Apple CarPlay til at lytte til musik, vise vej og stå for mobilopkald i bilen via mobilens apps, må Android-mobilister vente. For Google har fortsat ikke frigivet Android Auto i Danmark.
Der findes en betaversion, som løbende forbedres, men den skal installeres uden om Googles app-butik og manuelt opdateres. Det fungerer fint for entusiaster, men ikke til den almindelige bruger. Vi har kontaktet Google for at høre, hvornår Android Auto kommer til Danmark, men de har ikke vendt tilbage på vores henvendelse.