Pendlere får – en smule - højere fradrag næste år

Både befordringsfradraget og -godtgørelsen stiger en smule i 2019. Årsagen er forventede højere brændstofpriser. FDM advarer mod en stigende udhuling af fradraget.

Selvom kørselsfradraget stiger en smule i 2019, frygter FDM en udhuling af fradraget.
Bilist

Umiddelbart er der godt nyt til danske pendlere, der kan se frem til et lidt højere kørselsfradrag i 2019.

Kørselsfradraget – også kaldet befordringsfradraget - får man for transport mellem hjem og arbejdsplads uanset transportform. Der er dog fortsat ingen fradrag for de første 24 kilometer.

Skatterådet har netop besluttet at hæve satserne for kørselsfradraget for næste år. Det betyder, at fradraget stiger fire øre til 1,98 kr. pr. kilometer for kørsel mellem 25 og 120 kilometer. For kørsel over 120 kilometer stiger fradraget fra 0,97 til 0,99 kr. pr. kilometer.

Befordringsfradrag
  Sats for kørsel 25-120 km Sats for kørsel over 120 km*
2018 1,94 kr. pr. km 0,97 kr. pr. km
2019 1,98 kr. pr. km 0,99 kr. pr. km

*Udkantkommuner: Aabenraa, Bornholm, Brønderslev, Faaborg-Midtfyn, Frederikshavn, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Langeland, Lolland, Læsø, Morsø, Norddjurs, Odsherred, Samsø, Skive, Slagelse, Struer, Svendborg, Sønderborg, Thisted, Tønder, Vesthimmerland, Vordingborg, Ærø

I lighed med tidligere år vil pendlere i de såkaldte yderkommuner ikke få nedsat satsen ved kørsel ud over de 120 kilometer.

Læs mere: Kørselsfradrag 2019

Baggrunden for de høje satser er dog knap så munter. Skatterådet forventer nemlig, at brændstofpriserne stiger til næste år. Rådet har i den højere sats taget udgangspunkt i en benzinpris på 12,76 kr. pr. liter. Dertil kommer et skøn over vedligeholdelsesudgifter.

”Satserne kommer til at stige en anelse til næste år. Når satserne kommer til at stige, så skyldes det først og fremmest, at vi forventer, at benzinpriserne stiger i 2019,” forklarer Skatterådets formand Hanne Søgaard Hansen i en pressemeddelelse.

Også højere befordringsgodtgørelse

Også befordringsgodtgørelsen hæves en smule. Godtgørelsen gælder for dem, der stiller egen bil til rådighed for arbejdsgiveren.

I 2019 hæves godtgørelsen med to øre til 3,56 kr. pr. kilometer for de første 20.000 km. Herefter stiger satsen fra 1,94 kr. pr. kilometer til 1,98 kr. pr. kilometer.

Befordringsgodtgørelse
  For de første 20.000 km For kørsel over 20.000 km
2018 3,54 kr. pr. km 1,94 kr. pr. km
2019 3,56 kr. pr. km  1,98 kr. pr. km

Kører man på cykel eller knallert, lyder befordringsgodtgørelsen i 2019 på 0,53 kr. pr. kilometer.

Højere fradrag skaber mobilitet

Selvom satserne altså sættes op efter nytår, er der for befordringsfradragets vedkommende tale om et ligningsmæssigt fradrag, som man altså ikke får godtgjort én til én. Desuden betyder skattetekniske ændringer, at fradraget langsomt udhules.

Det er dog en meget marginal stigning, da Skatterådet samtidig forventer højere brændstofpriser i 2019.

Derfor er FDM ikke udelt begejstret for næste års højere fradrag.

”Befordringsfradraget er med til at sikre mobiliteten for bilisterne på arbejdsmarkedet og fjerner barriererne for at tage et arbejde, som ligger længere væk, end hvad mange ellers var indstillet på at køre. Derfor er det positivt, at taksterne for befordringsfradraget og -godtgørelse bliver sat en anelse op."

"Det er dog en meget marginal stigning, da Skatterådet samtidig forventer højere brændstofpriser i 2019. Derudover er befordringsfradraget blevet udhulet de seneste år, hvor bundskatten, som alle betaler, er steget. At et så vigtigt fradrag mister sin værdi, vil på lang sigt betyde, at det bliver dyrere at køre i bil, og at incitamenter ved at tage et arbejde, der ligger længere væk, mindskes. Det er ikke godt for hverken samfundet eller den enkelte,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Læs mere: FDMs trafikpolitiske program: Mobilitet