Pas på p-appens priser

Det er stort set umuligt at lave en hurtig sammenligning af parkeringsapps, da de beregner prisen for parkering på hver sin måde. FDM har regnet den ud for dig.

Pas på p-appens priser
Bilist

Det er smart at betale for parkeringen med en app på telefonen. Du kan forlænge parkeringen uden at skulle tilbage til parkeringsautomaten, og du kan stoppe før tid, når du er tilbage ved bilen.

Men det er svært at finde ud af, hvilken app du skal vælge, hvis du vil betale mindst muligt. Der er nemlig flere modeller for betaling: Et fast gebyr, en procentdel oveni p-prisen eller betaling pr. påbegyndt kvarter eller minut.

Det er ikke muligt at kåre en vinder, for priserne varierer efter tid og sted og gebyrerne i den enkelte app

Derfor har FDM sammenlignet priserne på seks udbredte parkeringsapps ud fra tre parkeringer i centrum af henholdsvis København og Aarhus. Priserne tager udgangspunkt i, at du ikke er abonnent, men benytter en app efterhånden, som du har et behov for at parkere.

”Det er ikke muligt at kåre en vinder, for priserne varierer efter tid og sted og gebyrerne i den enkelte app. Derfor kan man med fordel downloade flere parkeringsapps og skifte mellem dem i stedet for at benytte den samme hele tiden”, opfordrer juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs mere: Sådan læser du et p-skilt

Den dyreste er også billigst

EasyPark, ParkMan og ParkPark kan benyttes langt de fleste steder.

”Blandt de tre er EasyPark og Parkman klart i den dyre ende, men fordelen kan være, at du betaler pr. påbegyndt minut og dermed kun for den tid, du parkerer. ParkPark opkræver derimod pr. påbegyndt kvarter. Det betyder, at ved en parkering på 20 minutter i Københavns røde zone er det den dyreste. I de andre eksempler er den dog billigst, men ved korte parkeringen kan det være en fordel at vælge en anden app”, siger Dennis Lange.

Blandt de mindre udbredte apps ApcoaFlow, ParkOne og WayToPark er ApcoaFlow billigst. Til gengæld kan den kun benyttes på betalingsparkeringspladser i en enkelt kommune og på 223 af Apcoas egne pladser.

Parkerer du ofte, er det værd at undersøge, om det kan betale sig med en abonnementsordning.

Læs mere: FDMs råd og vejledninger om parkering

Priseksempler med p-apps

FDM har beregnet priser på tre parkeringer i henholdsvis København og Aarhus for fem parkeringsapps.

Parkering i 20 minutter

  Gebyr København (rød zone) Aarhus
EasyPark 15% (minimum 4 kr.) 17,40 kr. 8,00 kr.
ParkMan 10% + 3 kr. 16,20 kr. 7,40 kr.
ParkOne 4 kr. 16,00 kr. 8,00 kr.
ParkPark 0 kr. (betaling pr. påbegyndt kvarter) 18,00 kr. 6,00 kr.
WayToPark 3,95 kr. 15,95 kr. 7,95 kr.
Prisforskel   2,05 kr. 2,00 kr.

 

1 times parkering, onsdag kl. 17-18

  Gebyr København (rød zone) Aarhus
EasyPark 15% (minimum 4 kr.) 41,40 kr. 16,00 kr.
ParkMan 10% + 3 kr. 42,60 kr. 16,20 kr.
ParkOne 4 kr. 40,00 kr. 16,00 kr.
ParkPark 0 kr. (betaling pr. påbegyndt kvarter) 36,00 kr. 12,00 kr.
WayToPark 3,95 kr. 39,95 kr. 15,95 kr.
Prisforskel   6,60 kr. 4,20 kr.

 

2 timers parkering + 1 times forlængelse, lørdag kl. 12-15

  Gebyr København (rød zone) Aarhus
EasyPark 15% (minimum 4 kr.) 124,20 kr. 58,65 kr.
ParkMan 10% + 3 kr. 121,80 kr. 59,10 kr.
ParkOne 4 kr. 112,00 kr. 55,00 kr.
ParkPark 0 kr. (betaling pr. påbegyndt kvarter) 108,00 kr. 51,00 kr.
WayToPark 3,95 kr. 111,95 kr. 54,95 kr.
Prisforskel   16,20 kr. 8,10 kr.

Research: Rebecca Lohmann-Devantier og Dennis Lange, FDM Økonomisk Politisk Sekretariat. Priser og vilkår er indhentet medio november 2018.

ParkPark pynter på prisen

Det er en tilsnigelse, når ParkPark reklamerer med, at der ikke er „gebyr eller tillæg”. Ganske vist opkræves der ingen synlige gebyrer, men den tid, du parkerer, rundes op til nærmeste kvarter. Du vil altså næsten altid betale for længere tid, end du parkerer, og potentielt kan du komme til at betale for 14 minutter for meget, hvis du stopper din parkering, når et nyt kvarter netop er begyndt.

"Den afregningsmetode optræder ikke tydeligt i beskrivelsen af deres priser, så der er reelt tale om et skjult gebyr. Selv om ParkPark hævder, at de ikke har gebyrer, kan forbrugerne med rette føle sig snydt, når de f.eks. skal betale for en halv time, selv om de kun parkerer i tyve minutter”, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange.

Læs også: Sådan stiller du din p-skive korrekt

Ny betalingsmodel på vej

ParkPark har efter FDMs henvendelse ændret på deres hjemmeside, og det fremgår nu, at man betaler pr. påbegyndt kvarter.

”Desuden er vi ved at arbejde på en ny betalingsmodel, der efter planen bliver lanceret til foråret”, forklarer Jesper Lindgren, adm. direktør hos ParkPark.

Han kan ikke sige, om det bliver afregning pr. minut, som i de andre p-apps.

Samtidig er det også problematisk, at FDM i flere omgange har erfaret, at der trækkes flere penge på kontoen, end der angives at være parkeret for i app’en. Parkeringsprisen angives i hele kroner på app’en, men der i vores tilfælde bl.a. er trukket 75 øre mere end angivet.

”Det er en fejl, som en del af brugerne oplever, og det er vi ved at rette op på”, siger Jesper Lindgren.

Læs også: FDM vinder p-sag over Københavns Kommune

Har du spørgsmål om parkering eller en p-afgift, kan du som medlem altid kontakte FDMs rådgivningsafdeling.

Kontakt os