Behov for enklere skatteregler ved samkørsel

Mens et nyt skattefrit fradrag gør det nemmere at leje sin bil ud til private, er reglerne stadig for omstændige, når det gælder samkørsel. FDM efterlyser enklere skatteregler for samkørsel.

Samkørsel
Bilist

Der er godt nyt til de mange bilejere, hvis bil holder lidt for meget i carporten. Fra årsskiftet 2019 er der nemlig indført et nyt fast bundfradrag, så de første 10.000 kroner nu er skattefri, når man lejer bilen ud til private. Præcis som man i dag kender det for udlejning af sommerhus, hvor de første 40.000 kroner er skattefri.

Motivation til at leje sin bil ud

Det nye bundfradrag gør det både lettere og mere attraktivt at leje sin bil ud til private, mener FDM, der længe har efterlyst mere lempelige regler på området.  

”Det er langtfra alle bilejere, der bruger deres bil hver dag. Men fremfor at den bare holder stille på villavejen, giver det mere mening, hvis andre får bedre mulighed for at bruge den. Det nye bundfradrag vil ikke bare gøre det nemmere, men måske også motivere flere til at leje deres bil ud privat. Det ligger helt i forlængelse af ønsket om at udnytte ressourcerne bedre,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Læs også: Lettere at leje din bil ud

Samkørsel bør også give fradrag

Det nye bundfradrag gælder imidlertid ikke for samkørsel. Her er det fortsat alt for omstændigt at opgøre medpassagerernes betaling, hvis den skal være skattefri, mener FDM.

Ligesom ved udlejning til private kan lempeligere skatteregler og gunstige forhold her være det, der får flere til at åbne bildøren for andre, der skal samme vej

”Man er fra politisk side meget optaget af at fremme samkørsel. Både for at mindske trængslen, og fordi det er godt for miljø og klima, at vi kører flere sammen, hvor det er muligt."

"Derfor er det ærgerligt, at man ikke også har indført mere enkle skatteregler for samkørsel. Ligesom ved udlejning til private kan lempeligere skatteregler og gunstige forhold her være det, der får flere til at åbne bildøren for andre, der skal samme vej,” siger Ilyas Dogru, og tilføjer:

”Den nye teknologi gør det allerede i dag muligt via app og andre online-tjenester, at man nemt kan koordinere og tilbyde samkørsel til gavn for mobiliteten. Men skal det lykkes, er det vigtigt, at skattereglerne bliver mere attraktive. Derfor opfordrer vi politikerne til snarest muligt også at forenkle skattereglerne og ændre fradraget, så de også gælder samkørsel.”

Læs også: Sådan kæmper FDM for bedre mobilitet