Katastrofal ringe sikkerhed i autocampere

Ny crashtest dumper populære autocampere på katastrofal ringe sikkerhed. Der er et akut behov for større fokus på sikkerheden, mener FDM.

Ny test dumper sikkerheden i de populære autocampere.
Bilist

Mens nye personbiler bliver stadig mere sikre, er det en udvikling, der synes at styre uden om de populære autocampere.

Det viser en crashtest, den svenske myndighed Trafikverket netop har lavet af to moderne autocampere.

Resultatet er katastrofalt ringe og viser, at køretøjernes konstruktion ikke er tilstrækkelig til at beskytte fører og passagerer, og at der er en forhøjet risiko for at omkomme i tilfælde af en frontalkollision.

Så ringen er sikkerheden

Læs også: Regler for Tempo 100-godkendelse 

Er delvist bygget af træ

Trafikverket har testet både en semi-integreret autocamper, hvor førerhus og undervogn er fra en bilproducent, og hvor camping-delen efterfølgende er bygget på, og en helintegreret camper, hvor både campingdel og førerhus er bygget af en autocamperproducent.

De to autocampere er som i Euro NCAP’s test blevet kollisionstestet ved 64 km/t. Og selvom bilerne ikke var lastet, er de stadig tunge. Derfor svarer crashtesten til at køre ind i en gennemsnitlig personbil med 90 km/t. Et scenarie, der ifølge Trafikverket langtfra er usædvanligt på de svenske veje.

At camperne ofte har en meget kort front, den helintegrerede autocamper er tilmed bygget delvist af træ, betyder, at der ikke er nogen struktur, som kan opsamle energien ved et sammenstød. Det er blot med til at understrege den ringe sikkerhed.

Læs også: Nu må autocampere køre hurtigere

Bedre sikkerhed haster

”Bilproducenterne er de seneste år lykkes med at forbedre sikkerheden i og omkring personbiler markant. Både med de mange nye sikkerhedssystemer og ved at forbedre bilernes kollisionssikkerhed. Derfor er det skuffende, at sikkerheden i autocampere er så ringe, som testen viser. Også selvom de lever op til EU’s krav. Det bør både producenterne og myndighederne snarest rette fokus mod, for det haster helt åbenlyst,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Læs også: Dette sikkerhedsudstyr bilen have

Ifølge Trafikverket er antallet af nyindregistrerede autocampere i Sverige steget med 50 procent siden 2014.

FDM har talt med både Dansk Camping Union og flere forhandlere af autocampere, som også bekræfter en vækst i salget af autocampere herhjemme.

Der var ved årsskiftet indregistreret knap 10.500 autocampere i Danmark ifølge Danmarks Statistik.

Læs også: Sommerdæk til varebiler dumper på stribe