Nu stiger prisen på benzin og diesel

Brændstofpriserne skyder i vejret og er siden årsskiftet steget med lidt over 1,53 kroner. Benzinprisen er igen begyndt at svinge i løbet af dagen.

Brændstofpriserne er på vej op.
Fotograf:

Foto

FDM
Bilist

Bilisterne skal gribe lidt dybere i lommerne, når bilen skal tankes.

Alene siden årsskiftet er prisen på en liter benzin steget med 1,53 kr., mens diesel er steget 85 øre pr. liter. Det viser de seneste tal fra brancheorganisationen Drivkraft Danmark.

Det er også interessant at konstatere, at prisen igen begynder at svinge henover dagen

Her kan man se, at priserne siden nytår er steget jævnt med 27. april som årets hidtil dyreste dag at tanke benzinbilen. Her lå listeprisen på 13,19 kr.

Læs også: Sådan finder du billig brændstof

 

Sådan er benzin og dieselpriserne steget i 2019

Brændstofpriserne er steget jævnt siden årsskiftet
Både prisen på benzin og diesel er steget jævnt siden årsskiftet, viser tal fra Drivkraft Danmark. Grafik: FDM

Stiger fra lavt niveau

”Selvom der er tale om listepriser, som ofte ligger en krone over pumpeprisen, er der ingen tvivl om, at brændstofpriserne er på vej op efter i flere år at have ligget på et meget lavt niveau,” siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru, og tilføjer:

”Det er også interessant at konstatere, at prisen igen begynder at svinge henover dagen, efter at de har ligget fast en rum tid med flere selskabers nye prisstruktur. Det betyder, at der snart kan være penge at spare alt efter, hvornår på dagen man tanker, ligesom lokal konkurrence igen kan ses på prisen.”

Læs også: Sådan kører du længere på literen

Større prisforskel på benzin og diesel

Prisudviklingen viser også, at prisforskellen mellem benzin og diesel igen bliver større. Det skyldes i høj grad, at vinteren er forbi, og efterspørgslen på fyringsolie er på retur for denne gang.

Sådan tanker du billigst:

  • Priserne er generelt lavest i byerne, hvor konkurrencen er størst
  • Bemandede tankstationer er ofte dyrere end ubemandede
  • Undgå at tanke langs motorvejen. Her er priserne ofte tæt på listeprisen

Tank billigere med FDM rabat

Højere oliepris og styrket dollar

Hos Sydbank peger chefanalytiker Søren V. Kristensen på flere årsager til de højere brændstofpriser:

”Makroøkonomisk er dollaren, som verdens olie handles i, blev styrket en smule. Det samme er råolieprisen, efter at OPEC-landene har begrænset produktionen. Samtidig truer USA med at skærpe sanktionerne mod den iranske olie, mens hverken Venezuela eller Libyen producerer olie i nævneværdigt omfang i øjeblikket,” siger Søren V. Kristensen.

Samlet set venter Sydbank dog, at olieprisen falder en smule i løbet af året.

Læs også: Ny mærkning af benzin og diesel

Dyrere benzin i Europa

En tønde olie handles i øjeblikket for omkring 70 dollar. Til sammenligning kostede den i oktober sidste år 87 dollar, men var ved årsskiftet rutsjet ned på 50 dollar tønden.

Også i Tyskland er det blevet dyrere at trække tankpistolen. Her var april med en gennemsnitspris på henholdsvis 1,447 euro (10,85 kr.) for en liter E10-benzin og 1,279 euro (9,59 kr.) for diesel årets dyreste måned at tanke bilen i.

Læs også: Hvad hedder brændstoffet i udlandet?