Pas på hinanden i trafikken

Sammen med sommervejret kommer der flere cykler på vejen - derfor skal vi huske at give plads til hinanden.

Både i byen og på landet kan bilister og cyklister ende med at køre tæt.
Bilist

Hvis man bruger en lørdag formiddag på en almindelig landevej i det danske sommerland, er det ikke unormalt at man møder motionscyklister. Cyklisme er ikke kun noget, vi danskere er storforbrugere af, når vi skal komme fra A til B - flere og flere dyrker det også som en sportsgren og en hobby, hvor man iklæder sig professionelt udstyr og jager en ny rekordtid.

Mange danskere har prøvet at være offer for en medtrafikants vrede. En undersøgelse fra 2017 viser, at op mod 35 pct. af danskerne har været udsat for såkaldt vejvrede - tilråb, gestikuleringer eller decideret vold fra deres medtrafikanter.

Disse konflikter er ofte mellem cyklister og bilister. Begge parter kan begå fejl i trafikken, og som oftest kommer konflikten fordi en part har gjort noget farligt, ulovligt eller hensynsløst - derfor kan mange uoverensstemmelser også undgås, hvis alle følger færdselsloven - og især de regler, der handler om gensidig hensynstagen.

Det er ikke god trafikkultur at udsætte andre for fare ved at køre for tæt på,

Share the Road

Af samme årsag er FDM gået sammen med Continental, som har lavet en række film med temaet "Share The Road." Filmen FDM medvirker i handler præcis om forholdet mellem cyklister og bilister - og hvordan vi kan passe på hinanden.

"Det er vigtigt, at der er plads til alle på vejene, og at vi får en bedre trafikkultur. Selv om man føler, at en flok cyklister ikke overholder færdselsreglerne og trækker nok ind til siden, så er motionscyklister stadig bløde trafikanter. Bilister skal derfor vise ekstra agtpågivenhed og overskud i trafikken, også selv om den anden part måske ikke viser hensyn. Det er ikke god trafikkultur at udsætte andre for fare ved at køre for tæt på eller lignende," siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

VIDEO: Se filmen her

Bevar roen

Møder man en trafikant, som får én op i det røde felt, er det vigtigt at sætte sig i deres sted - og møder man en trafikant, der bliver vred på dig, så husk, at det ikke behøver være af ond vilje. Det kan også være fordi, de er blevet forskrækkede. Derfor er der ingen undskylding for at køre aggressivt eller chikanere sine medtrafikanter, uanset de er bløde eller hårde.

Husk derfor, at du som bilist også kan gøre meget for at hjælpe til med at få trafikken til at glide sikkert - for eksempel ved at holde en god sideafstand, og køre roligt, når du overhaler cyklister ude i sommerlandet.

"På cykel er det ikke bare utrygt at blive overhalet meget tæt - det kan være forbundet med stor risiko. At blive strejfet af en bil kan hurtigt få vidtgående konsekvenser, der kan ende i skader for livet," siger Dennis Lange.