FDMs bilbudget 2020: Billigst at køre elbil

Trods svagt stigende eludgifter for biler med strøm-abonnement er det en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzin- eller dieselbil, viser FDMs store bilbudget 2020. Generelt bliver det en smule billigere at være bilejer i år.

Det er en smule billigere at køre elbil end benzin eller dieselbil, viser FDMs bilbudget 2020
Bilist

Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil

Det er ikke kun godt for miljø og klima at køre grønt. Det gælder også for privatøkonomien. Samlet set er det nemlig en smule billigere at køre elbil end en tilsvarende benzin- eller dieselbil. Det viser FDMs store bilbudget 2020, der medregner alle relevante udgifter forbundet med bilejerskabet.

Det er noget billigere end for benzinbiler i samme prisklasse. Det er særligt udgifterne til strøm (brændstof) og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan mærkes på det samlede løbende budget.

Læs også: FDMs stortest af alle elbiler 2019

Ifølge FDMs beregninger koster det i gennemsnit 3,58 kroner pr. km at holde en elbil til 300.000 kroner kørende over fem år og 100.000 km.

Det koster det at køre en km i 2020*
Ny bil ca. 100.000 kr. Ny bil ca. 150.000 kr. Ny bil ca. 200.000 kr. Ny bil ca. 275.000 kr. Ny bil ca. 350.000 kr. Ny elbil ca. 300.000 kr. Ny plugin-hybrid ca. 300.000 kr.
2,65 kr. 3,15 kr. 3,62 kr. 4,13 kr. 4,88 kr. 3,58 kr. 3,73 kr.

*Beløbene er baseret på en driftsperiode på fem år og 100.000 km

Se hele FDMs bilbudget for elbil og plugin-hybrid

Sådan er beløbene fremkommet

Brændstof Benzinprisen følger Skatterådets satser: 12,33 kr. for en liter.

Eludgift: Der er taget udgangspunkt i et ladeabonnement til 749 kr. pr. mdr.

Dækudgift Der er indregnet brug af sommer- og vinterhjul, hjulskift, håndtering og dækopbevaring. Levetid: 35.000 km.

Vedligeholdelse Udgangspunktet er servicekontrakter tillagt en merpris for efterfyldning af olie, sprinklervæske, bilplejemidler osv. samt en enkelt rustbehandling.

Forsikring Udgangspunktet er en 40-årig bosat i Storkøbenhavn med fem års skadefri kørsel. FDM-forsikringen omfatter ansvar og kasko med førerulykke. Prisen omfatter udgifter til tre gange selvrisiko på fem år.

FDM-kontingent Prisen for Køreklar-medlemskabet er 55 kr. pr. måned i 2020. Vejhjælp er ikke medregnet, da stort set alle nye biler sælges med vejhjælp inkluderet.

Diverse Udgiften omfatter bl.a. vask og parkering: 13 vaske a 90 kr. + 13 vaske a 65 kr. samt 1.825 kr. til parkering. I alt 3.840 kr.

Værditab Beløbet er beregnet i samarbejde med bilbasen.dk og omfatter også afskrivning af ekstraudstyr.

Rentebyrden Afspejler den indtægt, man mister ved ikke at have bilens aktuelle værdi forrentet. Vi anvender en nettorentesats på 1,00 %.

Medregner alle udgifter

”Årets bilbudget er især interessant, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plugin-hybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, men også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil,” siger FDMs biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Læs også: Det koster elbiler i ejerafgift

Sammenligner man en elbil direkte med en plugin-hybrid til samme pris, er elbilen også her billigst at holde kørende, men forskellen er ikke stor. Blandt andet fordi at efterspørgslen på de populære plugin-hybrider betyder, at værditabet endnu er en smule mindre end på elbiler. Det kan dog ændre sig de kommende år.

Se hele FDMs bilbudget for 2020 

Afgifter kan gøre elbiler dyrere

Om elbiler også de kommende år vil være billigere end benzin- og dieselbiler er uvist og afhænger helt af, om de vil blive pålagt afgifter, og hvor høje disse bliver.

Læs også: Billigst at køre på el - dyrest at køre benzinbil

”Fra politisk side ønsker man, at flere skal vælge elbiler til for at fremme den grønne omstilling. Som vores bilbudget viser, kan det økonomisk også være en god idé. Det kan dog hurtigt ændre sig. Allerede fra næste år står afgifterne til at stige markant, og i 2022 udløber elbilernes delvise fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning på afgiftsspørgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal gå i stå,” siger Søren W. Rasmussen.  

Læs også: Det betaler elbiler i registreringsafgift

Generelt billigere at være bilejer

Også for ejere af benzin- og dieselbiler er FDMs bilbudget for det kommende år godt nyt.

Især lave renter og faldende brændstofpriser gør det nemlig samlet en smule billigere at være bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne to til fire procent svarende til op til 4.500 kroner. Største besparelse har de dyreste biler.

Lyt til FDMs podcast og bliv klogere på dit årlige bilbudget