Undgå coronasmitte i bilen

Coronavirus kan også sætte sig i bilens kabine. Er der flere brugere af bilen, bør man tænke på smittefaren. Se, hvordan du kan holde din bil ren uden at ødelægge interiøret.

Fjern coronavirus fra bilen
Bilist

Kan der også være fare for at blive smittet af coronavirus i bilen? Svaret er kort og klart: ja.

Når coronavirus smitter, sker det primært ved, at f.eks. spyt eller lignende fra et nys overføres fra en smittet til en rask. I biler kan det ske ved, at man berører et rat eller en gearstang, kort efter at en smittet har kørt i bilen, og at man derefter berører egen næse, mund eller øjne.

Hvordan smitter corona? Læs mere hos Sundhedsstyrelsen (eksternt link)

Man skal derfor tænke sig godt om og tage sine forholdsregler, når der er flere, der benytter den samme bil. Hvis man er ene om at bruge bilen, er det ikke nødvendigt at rengøre bilen på samme måde. Her er det vigtigste, at man rengører sine hænder, så man ikke tager virus med sig ind i bilen.

Med udbruddet af coronavirus bør man dog gå bilen efter og holde kabinen ren, uanset om man er rask eller smittet.

Se udvalget af renseprodukter til bilen i FDMshop.dk:

Køb rensemidler til bilen

Sådan undgår du coronavirus i din bil

  1. Brug håndsprit før du åbner døren.
  2. Afsprit/vask de dele i kabinen, du berører.
  3. Undgå at berøre dit ansigt under kørslen.
  4. Nys ikke ud i kabinen – nys ned i albuen.

Pas på med sprit i bilen

Det er imidlertid ikke helt ligegyldigt, hvad man gør for at gøre bilen ren. Det logiske vil være, at man aftørrer alle de dele, man berører, med f.eks. håndsprit. Men dels kan det være svært at få fat i, dels kan håndsprit eller husholdningssprit i nogle tilfælde være ødelæggende for overfladen af de berørte dele i bilen.

For eksempel kan et læderrat eller en trykskærm tage skade af sprit, og her må man derfor benytte mindre hårde midler. Men har bilen et plast-rat og ingen trykskærm, vil brug af håndsprit i mange biler være det bedste middel til at mindske smitterisikoen.

Sådan kan du bruge FDM under corona-nedlukning

Ellers må man nøjes med at aftørre bilen med en fugtig klud opvredet i rent vand tilsat en dråbe opvaskemiddel. Bilens instruktionsbog berører ikke dette emne, men almindeligvis nævnes netop lunkent vand som en godkendt metode til rengøring af bilens indvendige dele.

Håndsprit i bilen
Rens gerne dine hænder med håndsprit både før og efter, du har kørt i bilen. Så husk at have det med.

Virus kan sidde på alle berøringsdele

Man skal aftørre alle de områder, der er i direkte berøring med førerens og passagerernes hænder. Det er rat, gearstang, trykskærme, knapper, stilke til blinklys og viskere samt håndbremse, kontakter til elruder, elspejle, sædejusteringsgreb og både ind- og udvendige dørhåndtag samt sikkerhedsselens låsedele.

Derudover må man tænke på, at et nys også kan medføre smitterisiko på hele instrumentbordet og andre dele af bilen, hvorfor en større aftørring af de områder anbefales med jævne mellemrum. Hvor hyppigt afhænger af, hvor ofte bilen bruges, og hvor mange brugere der er.

Se, hvordan du skal forholde dig til Corona i Politiets FAQ (eksternt link)

Virus smitter ikke ved berøring alene, men kræver, at den raske først berører f.eks. et virusinficeret rat og derefter berører sin egen næse, mund eller øjne. Så undgå også at berøre ansigtet, mens du kører.

Corona dør efter to-tre døgn

Ifølge eksperterne kan vira ikke overleve længe uden for menneskekroppen. Helt konkret taler man om, at coronavirussen dør efter 48 til 72 timer uden for kroppen. Det betyder, at man kan betragte sin bil som smittefri, hvis den har stået parkeret i 72 timer.

Se, hvordan du undgår kollektiv trafik med samkørsel

For at mindske risikoen, hvis man ikke kan vente så længe, bør man rengøre bilen og benytte håndsprit både før og efter en køretur. Brug af engangshandsker kan desuden være en løsning for bilister, der skal køre eller flytte biler, hvor man ikke kender til rengøringsniveauet eller antallet af brugere.

Det gælder f.eks. hvis man benytter delebiler, udlejningsbiler, eller hvis man er i et job, hvor man skal ind- og ud af mange biler i løbet af dagen.

Kilde: www.coronasmitte.dk (hvor du kan læse mere om emnet)