Nu kan bilister tanke strøm fra FDM

Med et nyt og unikt samarbejde mellem FDM og Bornholms Regionskommune kan bilister på Bornholm nu lade ni nye steder på øen. Det kræver intet abonnement og er billigt. FDM håber, at den nye model inspirerer flere kommuner til gavn for forbrugerne.

FDMs ladenetværk på Bornholm blev indviet 24. juni.
Bilist

Muligheden for at lade sin elbil eller plugin-hybrid på Bornholm er blevet markant forbedret.

Da FDMs administrerende direktør, Thomas Møller Thomsen, satte den første bil til at lade ved en af FDMs nye ladestandere, voksede antallet af offentlig tilgængelige ladestandere på Bornholm fra 8 til 19.

Dermed er de mange nye ladere klar, netop som feriesæsonen for alvor begynder.

Ladenetværket blev indviet 24. juni af FDMs adm.dir. Thomas Møller Thomsen (tv) og viceborgmester i Bornholms Regionskommune, Morten Riis.
Ladenetværket blev indviet 24. juni af FDMs adm. dir. Thomas Møller Thomsen (tv) og viceborgmester i Bornholms Regionskommune, Morten Riis. 

FDM har vundet udbud for syv år

Bilejernes forbruger- og interesseorganisation har vundet udbuddet om at drive en ny form for ladenetværk de kommende syv år med mulighed for to års forlængelse.

Dermed kan man nu lade sin elektriske bil ni nye steder på den populære ferieø. Alle steder er der almindelig 22-kW-ladning med to udtag hver, mens der to af stederne også er en lynlader (60 kW).

Ni nye steder på Bornholm kan elbilister nu lade. To af stederne er der lynladere.
Ni nye steder på Bornholm kan elbilister nu lade. To af stederne er der lynladere.

Det kræver hverken medlemskab af FDM eller anden form for abonnement at lade på de nye standere, der kan benyttes af alle elbilejere. Betaling kan ske enten via app, ladebrik eller anden roamingaftale.

Se mere: Sådan lader du elbil og plugin-hybrid

Prisen pr. kWh er 3,25 kr., hvis man lader via app, mens det koster ca. ti pct.  mere, hvis man bruger en roamingløsning som Plugsurfing eller Newmotion. Det to ladeløsninger forventes at virke på ladestanderne på Bornholm fra uge 28. 

Man kan dog allerede i dag lade via Spirii's app.

Se, hvordan du lader på Bornholm via Spirii-app.

 

Ni steder på Bornholm kan man nu møde FDMs 22 kW-lader.
Ni steder på Bornholm kan man nu møde FDMs 22 kW-lader. Fotos: Mads Bregenov-Pedersen

Tidsbegrænset opladning

Der bliver tidsbegrænsning og krav om opladning ved ladestanderne.

- FDM er med det nye net af ladestandere glad for at være med til at gøre det nemmere og billigere at køre el- og plugin-hybridbil på Bornholm, fortalte administrerende direktør Thomas Møller Thomsen ved åbningsceremonien 24. juni.

- Vi håber, Bornholm kan være forbillede for en national model, hvor staten eller kommuner via en grøn lånepulje betaler for den underjordiske investering, mens ladeoperatørerne over en længere periode kan tilbagebetale lånet via en omsætningsafgift, fortsatte FDM-direktøren.

Han påpegede, at den nye model vil fremme udrulningen af ladeinfrastruktur og sikre bedre konkurrence til fordel for forbrugerne og samfundet.

Se mere: FDM skal drive nyt net af ladestandere på Bornholm

Udbygningen af Bornholms lade-infrastruktur er drevet af Bornholms Regionskommune med FDM som operatør. Pilotprojektet er støttet af EU.

EU-programmet CAR har dækket tilslutningsafgifter, elektriker-og entreprenørarbejde, imens FDM står for etablering af selve ladestanderne og driften.

Bornholms Regionskommune bidrager med bl.a. anlæg af parkeringspladserne.

Alt om livet med elbil