Opladning af elbil og plugin-hybrid

Til opladning af din elbil eller plugin-hybrid på farten kan du bruge en af de mange offentligt tilgængelige ladestandere. Find her en oversigt over ladestandere og udbydere.

Find oversigt over ladestandere i Danmark
Viden

Opladning af elbil og plugin-hybrid kan enten ske via en privat ladeboks hos dig selv eller ved en af de mange offentligt tilgængelige ladestandere rundt om i landet. De fleste elbiler og plugin-hybrider (opladningshybrid) har det såkaldte Type 2 stik, som er det moderne europæiske ladestik. 

Ladestik i elbil Skal du oplade "på farten" kan elbilerne have yderligere et ladestik udover Type 2 stikket til hurtigladning. Dette ladestik er enten et såkaldt CCS-Combo eller Chademo-hurtigladestik. 

Hvad koster det at lade en elbil op?

FDM har undersøgt, hvad det koster at oplade en elbil. Der er taget udgangspunkt i fire forskellige scenarier, hvor man gradvist lader mere hjemme samt en løsning for de elbilister, der kun kan eller vil lade på offentligt tilgængelige ladestandere. Se undersøgelsen her og find din pris for opladning af elbil.

Se her: Pris for opladning af elbil

Hvor kan jeg oplade min elbil eller plugin-hybrid på farten?

Opladning af din elbil eller plugin-hybrid kan ske "på farten" over det meste af Danmark. I mange af bilerne kan du se en oversigt over ladestandere i bilens navigation, ligesom der i fx Google Maps er kommet ladestandere med i oversigten over "tankstationer".

Du har også mulighed for at få et samlet overblik via denne hjemmeside, som viser ladestandere på tværs af udbydere:

Se alle ladestandere nær dig

Opladning med privat ladeboks

Der er flere udbydere af private hjemmeladere til elbil og plugin-hybrid. Med en privat ladeboks har du ikke et abonnement hos en udbyder, men derimod bruger du den el-aftale, du allerede har i husstanden.   

Selvom du ikke har et fast ladeabonnement, har du siden 2018 kunnet lade på alle offentligt tilgængelige ladestandere uden altså at have en abonnementsaftale - enten via en app, SMS, ladebrik m.m. Det er forskelligt fra operatør til operatør.

Du er dermed ikke afhængig af at finde en ladestander fra din udbyder for at kunne lade på farten, hvis du har brug for at "tanke" din elbil. 

FDM Ladeboks med serviceaftale

Som medlem af FDM har du mulighed for at købe en ladeboks med serviceaftale via FDMshop.dk. Du vil automatisk få refunderet strømafgiften i forhold til opladning af din bil. Der er fem års garanti på boksen. 

Se ladeboksen

Se også, hvordan du finder opladningsmuligheder i en plugin-hybrid:

Til udlandet med elbil og plugin-hybrid

Kører du til udlandet med din elbil eller plugin-hybrid (som du ønsker at kunne lade), er der en række forhold, du skal være opmærksom på.

For at finde frem til hvor der er ladestandere i udlandet, kan du for nogle lande downloade landespecifikke apps til din smartphone. Du har også mulighed for at få et samlet overblik via denne hjemmeside (og app), som viser ladestadere på tværs af udbydere: Se alle ladestandere  

I nogle bilers navigationsudstyr kan du også finde en oversigt over lademuligheder.

Læs mere: Skal du købe elbil?

Der er mange forskellige operatører, der står bag ladestandere i landene i Europa og for at kunne benytte deres ladestandere, skal du ofte oprette en konto hos den pågældende operatør. Der er foreløbig ikke et internationalt samarbejde mellem operatørerne. Hos Clever kan du dog oprette en aftale, der dækker brug af ladestandere i Danmark og Tyskland. 

Ionity er et ladenetværk langs de europæiske motorveje. Det er et samarbejde mellem store bilproducenter som BMW, Daimler, Ford og Volkswagen Group inkl. Audi og Porsche. 

Så inden du kører til udlandet, anbefaler vi, at du finder frem til hvilke firmaer, der opererer langs den rute, du har planlagt, og at du opretter en konto hos operatørerne. Så undgår du at holde ved en ladestander et sted i udlandet uden mulighed for at kunne lade. 

Nogle hoteller, campingpladser, supermarkeder mv. tilbyder opladning af din elbil eller plugin-hybrid.