Er elbil noget for dig?

Personer tænker over elbil.

Skal du skifte bil, og overvejer du en elbil eller en bil med plugin-hybridteknik, der kører på både el og benzin eller diesel? Så har du formentlig en lang række spørgsmål om alt fra opladning af bilen til rækkevidde og bilbudget. FDM er klar til at hjælpe og rådgive dig med at træffe et trygt valg.

På denne side kan du få svar på nogle af de spørgsmål, som kommende ejere af elbiler og plugin-hybrider ofte stiller. 

Er du medlem af FDM kan du få personlig rådgivning, hvis du overvejer køb af en elbil eller plugin-hybrid. Hvis du ikke allerede er medlem, kan du blive det nu.

Computer med beregner til ladeløsning

Hvilken ladeløsning til elbil er billigst?

Med FDMs beregner kan du få hjælp til at finde den ladeløsning til elbil, som er bedst og billigst for netop dig. Skal du vælge en ladeboks hjemme med eller uden serviceaftale? Eller vil en abonnementsløsning være det rette valg for dig?

Se, hvad der passer bedst til din individuelle situation.

Prøv beregneren

Rundt om elbilen

Elbil set indefra.

Skal du købe elbil nu eller vente?
Overvejer du at købe en elbil? Her har vi samlet en række gode råd, som kan gøre dig klog på, om en elbil reelt er noget for dig.

Se, hvad du skal være opmærksom på

Forskellige former for opladning

Hvordan oplader du en elbil?
Køber du en bil med stik, så er det i praksis et farvel til ”tankning” og et goddag til ”opladning”. Det betyder, du skal have nye vaner og lære nye ord. 

Se, hvad du skal vide om elbiler og opladning 

Ofte stillede spørgsmål om elbiler

Hvad koster det at lade en elbil op?

Med diesel- og benzinbiler er det nemt at regne ud, hvor meget det koster at tanke bilen. Men regnestykket er mere kompliceret, når elbilen skal ”tankes” med strøm. Det skyldes, at der er flere strømleverandører, og du ikke bare kan se prisen på tankstanderen.

Som elbilsejer påvirkes prisen eksempelvis af, om du selv har en lader, om du leaser en lader, eller om du har valgt et abonnement på strøm. Den sidste løsning har en fast pris, men den kan være dyr, hvis du ikke kører meget. Der er også stor forskel i pris på, om du lader ude eller hjemme.

Derfor kan det være svært at gennemskue, hvilke opladningsløsninger som reelt bedst kan betale sig. FDM har foretaget en række beregninger af, hvordan du billigst oplader din elbil både hjemme og ude.

Beregningerne tager udgangspunkt i en række forskellige scenarier og dækker blandt andet kørselsbehov og lademuligheder. På den måde kan du hurtigt finde frem til, hvilken ladeløsning som vil være bedst i forhold til dine individuelle behov. 

Læs mere: Se hvordan du bedst og billigst oplader elbilen 

Prøv også FDMs beregner til ladeløsninger. Den tager udgangspunkt i din individuelle situation og kørselsmønster. 

Læs mere: Prøv beregner til ladeløsninger

Hvor langt kører en elbil på en opladning?

Elbiler har forskellige rækkevidder, og de varierer fra godt 200 km til over 500 km ved et blandet kørselsmønster, når elbilerne er ladet helt op. Men kører du udelukkende på motorvej, så stiger forbruget markant. FDMs biltest viser, at Tesla Model 3 Long Range AWD har en rækkevidde på cirka 460 kilometer på en fuld opladning, når der udelukkende køres 110 km/t. på motorvej. For VW ID.3 kan du regne med cirka 300 kilometer, mens du må nøjes med omkring 200 kilometer for MG ZS EV Luxury.

Du kan forvente længere distancer på en opladning, hvis du kører blandet kørsel i byen og på landevej.

Danske bilister kører i gennemsnit omkring 40 kilometer om dagen, og dette kørselsbehov kan elbiler let dække. 

En af de største barrierer for at skifte til en elbil er ellers rækkeviddeangst. Det handler om frygten for, at elbilen indskrænker mulighederne for at køre så langt, som man har behov for, og risikoen for at batteriet køres fladt på upassende tidspunkter.  

For plugin-hybrider, der kører på både strøm og benzin eller diesel, er rækkevidden slet ikke noget, der er grund til at bekymre sig om. Hvis der ikke er strøm på bilen, kan den køre på brændstof og tankes normalt som traditionelle benzin- og dieselbiler.

FDM har testet alle de nyeste elbiler og målt, hvor langt de kan køre på en opladning ved udelukkende motorvejskørsel.

Læs mere: Så langt kører elbilen på en opladning

Hvilke elbiler har anhængertræk?

Der findes en lang række elbiler, som har anhængertræk. Det er dog forskelligt, hvor meget de må have på krogen. Hvis du er på udkig efter en elbil, som kan trække en campingvogn eller en tung trailer, er udvalget i øjeblikket begrænset.

Nogle af de elbiler, som må trække mest, er Tesla Model 3, Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC og Tesla Model X. De er også blandt de dyreste elbiler.

Derfor kan det være en idé at kigge mod plugin-hybrider, hvis det er vigtigt for dig at have muligheden for at trække en campingvogn eller en trailer med tung last. Her er udvalget af biler med mulighed for at trække tung last større, og de kan være billigere end rene elbiler.

FDM har skabt et overblik over, hvad elbiler og plugin-hybrider med anhængertræk må trække.

Læs mere: Se, hvor meget elbilen og plugin-hybriden må have på krogen

Hvordan finder jeg den bedste ladeløsning? 

Det kan være vanskeligt at gennemskue markedet for opladningsløsninger til elbiler. Skal du købe din egen ladeboks, eller skal du i stedet leje en?

Måske har du slet ikke mulighed for at have en ladeboks ved din bopæl, og du må derfor lade på offentlige ladestandere. Men hvilken løsning skal du så vælge? Skal det være et abonnement hos en udbyder som Clever eller E.ON?

FDM har regnet på, hvad der vil være den bedste økonomiske løsning ud fra en række forskelige scenarier. Der er taget højde for antallet af kørte kilometer om året, og om der skal lades mest hjemme eller på farten.

Med FDMs udregninger kan du få hjælp til at finde frem til den ladeløsning, som passer bedst til dine behov.

Læs mere: Få den bedste ladeløsning til din elbil

Hvad kræver det af planlægning at tage elbilen på ferie?

Det kan godt lade sig gøre at tage på bilferie i sin elbil, men du skal være opmærksom på nogle andre detaljer, end hvis du skulle køre i en traditionel bil. 

1. Allerede hjemmefra er det en god idé, at du danner dig et overblik over, hvilke hurtigladere der er på ruten. Så er det nemmere at træffe en beslutning om opladning undervejs. Brug f.eks. plugshare.com.

2. Sørg for at få oprettet en brugerkonto hos de vigtigste ladeoperatører, som har ladestandere på din rute. Det er som regel gratis at oprette en brugerkonto, og du slipper for at gøre det, når du ankommer til ladestanderen. Hvis du kan få tilsendt en ladebrik, er det en fordel.

3. Hvis turen er lang, og den deles over flere dage, så vælg et hotel, der tilbyder opladning. På den måde kan bilen lade, mens du sover.

4. Tjek, om der er lademulighed nær din destination – enten en hurtiglader eller en langsommere ladestation i gåafstand fra, hvor du bor. Du gider ikke bruge tid på at køre langt efter strøm, når du er på ferie.

5. Kend din bil. Det giver langt mere ro i sjælen, hvis du har en grundlæggende forståelse for, hvad der påvirker rækkevidden, og hvordan bilens infosystem og apps virker.

6. Bilen lader hurtigst, når batteriet er opladet mellem 10 og 75 %. Planlæg dine opladninger, så du holder batteriet inden for dette interval.

7. Planlæg næste strækning, mens du lader – og overvej en plan B, hvis der sker noget uforudset som en ladestation, der er i stykker, eller ændrede kørselsforhold.

8. Husk dine ladekabler og eventuelt adaptere til lokale strømstik.

Hvor lang levetid har batteriet i en elbil?

Flere undersøgelser peger på, at elbilernes batteri – også kaldet højvoltsbatteriet – holder bedre end forventet. Det er også FDMs erfaring.

Over tid vil der dog ske en degradering af elbilens batteri, og det vil ikke have samme kapacitet, som da det var helt nyt. Dermed kan du som elbilejer opleve, at bilens rækkevidde bliver kortere med tiden.

Elbilens batteri er typisk omfattet af garanti, og den er ofte 8 år/160.000 km. Hvis batteriet er degraderet i betydelig grad inden, skal garantien dække udgifter til reparation eller udbedring af batteriet.  

Mange tror fejlagtigt, at det på alle modeller er nødvendigt at skifte hele batteriet, hvis det har tabt meget kapacitet. Men i dag er det muligt at udskifte en del af batteripakken. Det er både billigere for dig som kunde og bedre for miljøet.

Det vil være forskelligt fra bil til bil, hvor hurtigt batteriet bliver slidt. Undersøgelser har vist, at hvis man ofte hurtig- eller lynlader (DC-lader), så vil degraderingen blandt andet være højere grundet varmeudvikling i batteripakken.

Elbiler kan ofte køre flere hundrede kilometer, når de ladet helt op. Her er et overblik over, hvilke elbiler som kan køre længst på en opladning:  

Læs mere: Få overblik over elbilernes rækkevidde 

Hvor hurtigt kan elbilen lades op?

Det kan være forskelligt fra elbil til elbil, hvor lang tid det tager at lade batteriet helt op. Bilens batteristørrelse og selve opladeren har stor betydning.

FDM har derfor samlet nogle tommelfingerregler, som gør det muligt for dig at gennemskue ladetiden, når du benytter en ladeboks hjemme eller en hurtiglader, når du er på farten.

Læs mere: Så hurtigt kan elbilen lades op

Hvilke tip er gode at kende i koldt vejr?

Vintertip #1

Elbilens rækkevidde bliver kortere og kortere, jo mere temperaturerne falder. Regn med, at hver grad under 20 grader koster en procent af rækkevidden. Det vil sige, at hvis du kunne køre 400 km på en opladning ved 20 grader i sommer, så kan du kun køre 320 km ved 0 grader – og kortere ved minusgrader. Kører du mange korte ture, hvor kabinen hver gang skal varmes op på ny, kan det koste en del på rækkevidden.

Vintertip #2

De fleste elbiler kan indstilles til at forvarme kabinen på et givent klokkeslæt. Det gør du enten på displayet i bilen eller via en app. Så hvis du ved, at du kører kl. 8 hver morgen, kan du komme ud til en lun bil, hvor isen er smeltet af ruderne. Er bilen sat til laderen, går opvarmningen ikke ud over rækkevidden. Til gengæld bruger du strøm på et tidspunkt, der ofte er dyrere, end når man lader om natten, så det er ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning.

Vintertip #3

Elbiler er tungere end brændstofbiler, og mange af dem er baghjulstrukne. Begge dele taler for, at du skifter til vinterdæk i vinterføre. Fælgene skal i øvrigt være godkendt til bilens højere vægt, og dækkenes bæreevne skal også leve op til den.

Læs mere: Se dæktest fra FDM

Vintertip #4

Er du vant til at bruge bilens regenerering for at strække rækkevidden, kan du ikke regne med at få lige så meget ud af det i kulden. En kold elbil opsamler mindre energi ved f.eks. opbremsninger end en varm.

Vintertip #5

Hvis din bil kan varme batteriet op før hurtig- eller lynladning, kan det især i kulden svare sig at slå varmen til i god tid, før du ankommer til laderen. Det kan spare dig tid ved laderen.

Læs mere: Derfor skal dit batteri være varmt før lynladning

Vintertip #6

Skal du lade i det fri, og har vejrudsigten meldt om isslag, så dæk ladedækslet og -stikket til med en klud eller lignende. Ellers kan ladestikket risikere at fryse fast.

Vintertip #7

Elbilen bruger meget strøm på at varme kabinen op og holde den varm. Så kører du alene, kan det svare sig at sætte klimaanlægget nogle gradere koldere end normalt og i stedet tænde for sæde- og ratvarme. Har din bil varmepumpe, bruger den mindre strøm på at holde kabinen varm.

Test af biler

Billede af elbiler

FDM tester og bedømmer de nyeste elbiler og hjælper dig med at træffe et trygt bilvalg. Få overblikket over de aktuelt bedste elbiler. 

Se FDMs test af elbiler

Opladning af plugin-hybrid

Plugin-hybrider kan køre på både el og benzin/diesel, og det kan være en fordel i nogle situationer. Se hvordan de klarer sig i test.  

Se FDMs test af plugin-hybrider

Fordele som medlem

Få hjælp til at vælge den rette elbil, når du er medlem af FDM

Få hjælp til at vælge den rette elbil

Med et FDM-medlemskab kan du få hjælp af vores eksperter indenfor bilteknik og jura, når du skal købe bil.

Læs mere om FDM-medlemskab

FDM Bilforsikring til elbil er kåret som bedst i test

Få en testvindende bilforsikring – også til elbil

FDM Bilforsikring til elbil er kåret som bedst i test. Se hvor billig en forsikring, du kan få til din elbil.

Beregn pris