Undgå at blive smittet med corona i lånebiler

Uanset om I har en fælles firmabil, du låner en bil af en bekendt, eller du lejer en bil, er der en lille risiko for at blive smittet med corona. Vi viser dig, hvordan du kan undgå smittefaren på køreturen.

Du skal rense alle de flader som man rør med hænderne, for at sikre dig mod coronasmitte.
Bilist

For at undgå at blive smittet med coronavirus/COVID-19 i en låne-, dele- eller lejebil, bør du enten rense kabinen, før du kører en tur, eller iføre dig engangshandsker. De store og kendte biludlejningsselskaber har styr på klargøring af deres biler, men hvis du lejer privat, bruger firmabilen eller en delebil, så er retningslinjerne ikke ligeså skarpt skåret. 

Sådan undgår du coronavirus

  1. Brug håndsprit før du åbner døren.
  2. Afsprit/vask de dele i kabinen, du berører.
  3. Undgå at berøre dit ansigt under kørslen.
  4. Nys ikke ud i kabinen – nys ned i albuen.
  5. Brug engangshandsker på køreturen. 

 

Køb klargøringsprodukter her

 

Hvordan renser jeg for coronavirus?

Det vigtigste er, at du ikke selv bærer eventuel smitte ind i bilen. Sørg derfor for at spritte dine hænder, før du begynder klargøringen. Ikke alle dele i bilen kan tåle sprit, derfor skal du både have sprit og vand tilsat en dråbe opvaskemiddel klar.

Læderrat og trykskærme i kabinen kan tage skade af sprit, så her skal du eksempelvis bruge sæbevand. Rens alle steder som man berører med hænderne under en køretur.

Eksempelvis dørhåndtag (ud- og indvendigt), rat, skærme, knapper i midterkonsollen, stilke ved rattet, gearknop, kontakter til elruder, bakspejl, sidespejle og sikkerhedsselens låsedele. 

Læs også: Undgå coronasmitte i bilen

Trykskærme har ikke godt af sprit, så brug i stedet vand med en dråbe opvaskemiddel, hvis du ikke har decideret rensemiddel til skærme.
Trykskærme har ikke godt af sprit så brug i stedet vand med en dråbe opvaskemiddel, hvis du ikke har decideret rensemiddel til skærme. 

Hvordan smitter corona i biler? 

Coronavirus overføres ikke via luft, men er dråbebåren, så hvis en anden person eksempelvis har nyst i kabinen, kan virus være inde i bilen i mellem 48 og 72 timer. Så hvis man ikke har tid til at vente tre dage på at køre i bilen, så bliver man nødt til at rense bilen for at undgå smittefaren.

Du kan også vælge at bruge engangshandsker, når du bruger bilen. Husk blot, at hvis der er virus i bilen, og du rører med dine handsker, så kan du blive smittet, hvis du kommer til at føre hænderne op til dine øjne, næse eller mund. 

Læs også: Samkørsel kan hjælpe dig på arbejde

Man tænker ikke over det, men under en køretur er der faktisk mange steder i bilen du rør med hænderne. Rens alle steder eller brug engangshandsker i en lånebil.
Man tænker ikke over det, men under en køretur er der faktisk mange steder i bilen, du rører med hænderne. Rens alle steder eller brug engangshandsker i en lånebil. 

Hvad er retningslinjerne for delebiler?

GoMore har en kort beskrivelse af, hvordan man skal klargøre sin bil, før man lejer den ud til andre. Så spørg ind til om disse retningslinjer er blevet fulgt, før du sætter dig ind i bilen.

ShareNow har intensiveret deres kabinerens af deres delebiler, men bilerne bliver ikke rengjort mellem hver bruger. Derfor tillader de, at du som bruger benytter sprit til at rense bl.a. rat og skærme i kabinen, og ellers opfordrer de til brug af engangshandsker.

Greenmobility har også brugt deres "streetrunners" til at intensivere kabineklargøring, især for de biler som har været placeret ved hospitaler. Derudover har de lagt renseservietter i bilerne. Generelt kan det anbefales at bruge engangshansker i delebilerne, da du ikke kan vide, hvornår bilen senest er blevet brugt, og om vedkommende har været smittet. 

Eksternt link: Officiel side om coronasmitte