Her kan du overnatte i den danske natur

Hvis sommerplanerne er blevet ændret, kan et kort visit i den danske natur være en godt afbræk. Læs her, hvor kan køre hen for at slå teltet op.

Et telt og en hængekøje i en skov. En sø kan ses i baggrunden.
Bilist
Naturstyrelsens røde pæle markerer også skovens regler.
Naturstyrelsens røde pæle minder til tider om de regler, der er i den pågældende skov. Foto: Naturstyrelsen

Den danske natur er fyldt med både åbne vidder og tæt skov. Derfor kan det også være fristende at køre udenfor byens larm, og tage en overnatning eller to i mere rolige omgivelser. Heldigvis er der en masse muligheder for at overnatte primitivt i Danmark, hvis man ved, hvad man skal lede efter.

Der er mulighed for både at sove under åben himmel, i telt, eller i mere faste, dog primitive omgivelser som shelters. Husk, at du som udgangspunkt ikke må overnatte i privatejede skove, medmindre ejeren har givet dig lov – enten direkte, eller fordi der er en særskilt lejrplads. Disse kan du finde hos Friluftsrådet. Du må dog gerne opholde dig i private skove fra solopgang til solnedgang, medmindre de er lukket på grund af f.eks jagt.

Vær opmærksom på, at du typisk ikke må køre ind i statsskovene. Du kan med fordel kigge efter Naturstyrelsens karakteristiske, mørkerøde træpæle eller -porte. Kigger du efter, er de typisk udstyret med et "Indkørsel Forbudt"-skilt. Det samme gælder for mange private skove.

Hvor må man slå telt op?

De nemmeste steder at slå telt op – altså, udover en campingplads - er i de skove, hvor der er såkaldt Fri Teltning. I skove med fri teltning må du overnatte i telt langt de fleste steder.

1-2-3-Reglen

I statsskove med fri teltning må du, på samme sted, overnatte én nat, i maks to telte, hvor hvert telt er til maks 3 personer

Der er ca. 270 områder med fri teltning i Danmark – du må slå telt op næsten overalt i træbevoksede områder, hvor dit telt ikke kan ses fra bygninger, campingpladser eller bilveje. I lysninger, strandbredder og lignende må du ikke. Du kan se en liste over områderne her.

Derudover kan du også slå telt op på såkaldte primitive overnatningspladser. Her må du overnatte i to nætter. I må også godt slå flere telte op end to, men I skal dog stadig være en familie eller mindre gruppe.

Naturstyrelsen har også indrettet deciderede lejrpladser, men disse er forbeholdt større grupper som institutioner, og skal bookes på forhånd.

Må jeg slå telt op på stranden?

Det korte svar er nej. Du må til gengæld gerne overnatte på stranden, hvis du gør det under åben himmel – det kan sagtens være en mulighed, hvis vejret er varmt, men tjek eventuelt vejrudsigten. Det er mindre sjovt at sove under stjernerne, hvis det regner.

I Danmark har alle adgang til at uhindret gå langs kysten. Du må som udgangspunkt gerne bade eller gøre ophold – også om natten – medmindre du er indenfor 50 meter af beboelsesbygninger. Det kan du opleve ved nogle strande, men det er en sjældenhed.

Det er derimod ikke sikkert, at du må bruge en badebro, der er privat ejet. Det er forskelligt fra kommune til kommune, så hvis du er usikker på reglerne, er det bedst at lade være.