Sådan kører I sikkert sammen under corona

Samkørsel kan ikke bare lette vejen til og fra arbejde, men også minimere smitterisikoen for coronavirus, hvis alternativet er en tur med tog eller bus. FDM opfordrer virksomheder og ansatte til at åbne bildøren for hinanden.

Samkørsel kan være med til at mindske smitterisikoen på arbejdspladsen.
Bilist

Efter at have været på retur hen over sommeren er corona blusset op igen i Danmark. Det har ført til både påbud om mundbind i kollektiv trafik og andre restriktioner i det offentlige rum.

For mange har det gjort vejen til og fra arbejde mindre tryg og mere besværlig. Nogle har måske helt fravalgt at bruge tog og bus.

Det er dog ikke alle, der har mulighed for i stedet at tage eksempelvis bil eller cykel på arbejde eller at arbejde hjemme. Ligesom transportministeren tidligere har gjort det, opfordrer FDM derfor til, at man på arbejdspladsen åbner bildøren for kolleger, der skal samme vej.

Læs også: Sådan undgår du coronasmitte i bilen

Samkørsels-app kan være en hjælp

”Det nye udbrud af corona betyder, at mange igen kan have brug for en hjælpende hånd til at komme til og fra arbejde. Som i foråret anbefaler FDM derfor, at man på arbejdspladserne opfordrer ansatte, der allerede kører i bil, at tage kolleger med. Det kan enten være noget, man kan organisere internt på arbejdspladsen eller igennem de platforme, der findes, som for eksempel FDMs samkørsels-app Ta’Med,” siger afdelingschef i FDM, Torben Lund Kudsk, og tilføjer:

”På den måde kan man hjælpe med at mindske smitterisikoen, da kolleger ikke skal ud blandt mange andre i kollektiv trafik. Ved at køre med kolleger, man allerede til daglig arbejder sammen med, begrænser man smittekæden markant.”

Læs også: FDM lancerer samkørsels-app

Kør højest tre sammen

Selvom man kører sammen, skal man stadig tager sine forholdsregler.

”Som bilejer og passager er det vigtigt, at man holder en god hygiejne inde i bilen. Det vil sige, at man har god håndhygiejne og sørger for at lufte ud og tørre overflader af. Derudover opfordrer vi også til, at man højest kører tre sammen og bærer mundbind som i kollektiv trafik, og i det hele taget følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer,” siger Torben Lund Kudsk.

Hent Ta'Med i App Store

Hent Ta'Med Google Play

FDMs anbefalinger

  • Kør ikke sammen med andre, hvis du har symptomer på COVID-19
  • Begræns antal pladser i bilen, så I er højst tre personer i samme bil. Du kan sætte maksimum antal passagerer under turens indstillinger i appen Ta'Med, når du opretter en tur som chauffør
  • Både chauffør og passagerer skal bruge mundbind
  • Verificér din virksomhed i appen. Så kan du og dine matches se, om I er kollegaer
  • Kør med de samme personer fra gang til gang. Du kan nemt tilføje dem som foretrukne samkørere i appen

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

  • Sørg for god hygiejne. Vask hænder eller brug håndsprit inden og efter en din samkørselstur
  • Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys, kram og at sidde med ansigtet mod hinanden
  • Vær opmærksom på rengøring. Læs FDMs anbefalinger til rengøring af kabinen