Elbiler får kæmpe boost af ladestandere

Ladeoperatøren Clever vil etablere flere tusinde nye ladestationer inden for fem år. De skal komme over hele landet og vil bl.a. omfatte 500 af de helt hurtige lynladere.

Der kommer mange flere Clever-standere.
Bilist

Med 24.000 elbiler og 22.000 plugin-hybrider på danske veje er der begyndende trængsel ved de offentlig tilgængelige ladestandere. Og det risikerer at blive meget værre, for der er udsigt til en betydelig vækst i elektriske biler, afgiftsændringer eller ej.

Derfor vil Danmarks største ladeoperatør, Clever, nu gå i gang med en kraftig udbygning af firmaets ladenetværk.

Godt 10.000 nye, offentlig tilgængelige ladepunkter vil Clever have i drift ved udgangen af 2025. Det svarer til ca. en firedobling i forhold til nu, hvor Clever har ca. 3.000 ladepunkter.

Clevers 2025-plan

500 lynladere
100 hurtigladere
9.500 almindelige ladere

Alle tal er ladepunkter, dvs. stik. Antallet af selvstændige ladestationer er derfor tre-fire gange mindre.

Et ladepunkt svarer til et stik/udtag og er den gængse måde blandt ladeoperatører at opgøre deres net på. Clever har i dag ca. 3,3 ladepunkter pr. sted, så hvis det forhold fortsætter, vil man på juleferien i 2025 kunne lade hos Clever ca. 4.000 steder i Danmark.

Skal komme over hele landet

De nye ladere etableres både i og uden for byerne og langs motorvejene. Etableringen af ladestandere vil også dække de geografiske områder, hvor ladenetværket nu er begrænset.

Det vil være en blanding af almindelige ladere, hurtigladere (50 kW) og lynladere (op til 350 kW).

Se mere: ladeoperatør sænker prisen - igen

Meldingen fra Clever kommer – bevidst - på et tidspunkt, hvor politikerne diskuterer fremtidens elbilafgifter, og der medfølger en kraftig opfordring fra det danske firma til politikerne – men tilsyneladende ikke noget direkte betingelse.

- Vi kommer med meldingen nu, fordi vi gerne vil betrygge forbrugerne og politikerne i, at der er private aktører, der er klar til at levere den nødvendige ladeinfrastruktur til elbilerne, siger Clevers direktør, Casper Kirketerp-Møller.

- Vi er blot en blandt mange aktører, der er villige til at investere massivt i infrastrukturen, så det er ikke her, man fra politisk side skal lægge skattekronerne.

Clevers direktør kommer med denne opfordring:

- Politikerne skal i stedet fokusere på at gøre prisen på elbiler attraktive og sikre, at det er billigt at oplade dem.

Clever frygter, at politikerne laver en aftale, der finansierer afgiftslettelser på elbiler ved at hæve elafgiften til opladningen af elbilerne.

FDM: Ladere før elbilerne

FDM er særdeles glad for Clevers ambitiøse udbygningsplan og håber, at andre ladeoperatører følger trop.

-  10.000 åbne, offentlige ladepunkter er tiltrængt, da FDM mener, at udvikling i antallet af ladepunkter altid skal være foran udvikling i antallet af elbiler, siger chefkonsulent Ilyas Dogru.

FDM konstaterer med glæde, at de kommende ladere er åbne og tilgængelige for alle elbilister.

Ilyas Dogru tilføjer:

- Det er vigtigt, at politikerne kommer med en langsigtet afklaring omkring bilafgifterne, så vejen banes for grøn omstilling af personbilerne. Vi ser også frem til at politikerne skaber bedre rammevilkår, som kan fremme udviklingen af antal ladere og forbedre konkurrencen.

Spørg FDMs ladeeksperter

Forventer 300.000 elbiler om fem år

Danmarks Tekniske Universitet og brancheforeningen Dansk Elbil Alliance vurderer, at der vil være 300.000 elektriske biler på de danske veje allerede i 2025. Det er et højt tal ud fra, at politikerne taler om planer, der skal skaffe mellem en halv og en hel mio. elbiler i 2030.

Elbilernes ’tankstationer’ var allerede i kraftig vækst inden Clevers nyeste udmelding.

Se mere: Sådan kan du lade din elbil i Danmark

En undersøgelse, Motor gennemførte i september, viste, at der vil være 1.050 ladestationer inden nytår. Hver ladestation har i gennemsnit tre-fire ladepunkter. Dertil kommer et større antal semi-offentlige ladesteder, som typisk ikke er med i ladeselskabets app.

Den opgørelse viste, at de små udbydere, Spirii og Sperto, havde meget store udbygningsplaner for 2021. Clever talte på det tidspunkt om ’støt vækst’, mens Eon ikke kunne komme med en konkret melding for 2021.

Så mange ladestationer er der i Danmark

Ladeoperatør

2020 (ultimo)

2021-planer

Clever

450

’Støt vækst’

Eon

426

-

Spirii

100

300

Sperto

50

’Betydelig udbygning’

Tesla

11

-

FDM (Bornholm)

9

-

Ionity

7

-