Ny app gør omregistrering nemmere ved privat bilhandel

Ny app fra Motorstyrelsen gør det nemt at omregistrere bil via mobilen. Positivt, mener FDM, men det er vigtigt, at køber og sælger husker at lave slutseddel og aftale betaling inden omregistrering.

Med ny app kan man nu omregistrere bilen på sin mobil.
Bilist

Det bliver nu lidt nemmere for private at lade bilen skifte ejermand.

Med appen ’Ejerskifte’ kan køber og sælger (indehaver af registreringsattesten) på ganske få minutter nemlig både tjekke eventuel restgæld og gennemføre omregistrering på mobilen, skriver Motorstyrelsen, der står bag appen, i en pressemeddelelse.

”Der bliver foretaget flere end 200.000 bilhandler mellem private borgere om året, og tidligere har det været forbundet med en vis utryghed at handle med bil. Appen Ejerskifte fjerner usikkerheden, og det er altså bare meget lettere for både køber og sælger, at de kan stå sammen og foretage ejerskiftet på få minutter,” udtaler direktør for Motorstyrelsen, Jørgen Rasmussen.

I første omgang er det kun biler, varebiler og Tempo 100-godkendte campingvogne, der kan omregistreres via appen, men Motorstyrelsen arbejder på, at også MC’er, knallerter, trailere og almindelige campingvogne vil kunne skifte ejermand via den nye app. Ifølge styrelsen vil det ske inden for relativt kort tid.

Motorstyrelsen har lavet ny app
Det er Motorstyrelsen, der står bag den nye 'Ejerskifte'-app, der kan hentes i både App Store og Google Play. Foto: Motorstyrelsen

Købers ansvar at omregistrere bil

Det er købers ansvar, at bilen omregistreres inden for fire hverdage. Indtil det er sket, er sælger stadig ansvarlig for køretøjet. Det betyder, at sælgers forsikring som udgangspunkt skal dække eventuelle skader, ligesom p-afgifter og fartbøder m.m. i første omgang sendes til sælger.

Derfor anbefaler FDM, at sælger (indehaver af registreringsattesten) og køber i fællesskab omregistrerer køretøjet. Det er i begges interesse, at det bliver gjort korrekt og i forbindelse med selve handlen.

”Privat bilhandel er ofte en tillidssag. Alt, der kan gøre det nemmere, hurtigere og mere trygt, er derfor positivt. Selvom vi stadig mangler konkret erfaring med den nye Ejerskifte-app, ser den lovende ud. Også fordi køber samtidig får besked om eventuel restgæld i bilen. Den følger nemlig med bilen,” siger advokat i FDM Casper Schad.

Har køber ikke omregistreret bilen inden for fire hverdage, kan sælger bede Motorstyrelsen afmelde bilen. 

Læs også: Det skal du vide, når du køber bil af privat sælger

Husk også at lave en slutseddel

Selvom omregistreringen er en vigtig del af bilhandlen, er der stadig andre forhold, det er vigtigt at være opmærksom på.

”Digitalt ejerskifte er ikke nyt. Det kan man allerede foretage i dag på Skats hjemmeside, men med den nye app er det blevet endnu nemmere. Så meget desto vigtigere er det, at køber og sælger husker at få lavet en slutseddel, der beskriver bilen og den aftalte pris, inden man omregistrerer bilen. For køber er det desuden vigtigt at få undersøgt bilen grundigt, da købers reklamationsret ofte er begrænset ved privat bilhandel,” siger Casper Schad.

Det vil stadig være muligt at foretage ejerskifte via Skats hjemmeside, hos Motorstyrelsens ekspeditionskontorer eller på FDMs testcentre rundt om i landet.

’Ejerskifte’ kan hentes i både App Store og Google Play.

Læs også: Det skal du tjekke, inden du køber brugt bil

Sådan omregistrerer du med Ejerskifte-app

For at gennemføre et ejerskifte skal både køber og sælger downloade appen ’Ejerskifte’. Omregistreringen tager kun få minutter og gennemføres i ganske få trin efter parterne har logget ind med NemId:

1. Først skal sælger vælge det køretøj, han vil sælge og danne en kode, som deles med køber

2. Køber indtaster koden og starter omregistreringen

3. I forbindelse med omregistreringen vælger køber sit forsikringsselskab

4. Til sidst betaler køber gebyret for omregistreringen og står nu registreret som bilens nye ejer i Motorregisteret

Skal du handle bil privat?

Hent slutseddel